4 inzichten uit 4 jaar voeding & diëtetiek
17 februari 2022 

4 inzichten uit 4 jaar voeding & diëtetiek

Afgelopen week heb ik de laatste punten voor mijn diploma behaald. En daarmee heb ik de opleiding Voeding en diëtetiek afgerond. Dat betekent dat ik diëtist ben, oftewel ik heb verstand van voeding. Afgelopen week heb ik eens teruggekeken op wat ik in afgelopen 4 jaar daadwerkelijk heb geleerd. Ik kwam tot 4 inzichten die ik graag met je wil delen om de rest van je leven lekker en gezond te blijven eten:

1. Focus op energie.

Opzicht niet iets nieuws, maar altijd goed om te herhalen. Een goede gezondheid valt of staat met je energiebalans. Dit geldt ook voor je voedingspatroon, wanneer je te weinig eet wordt je moe en wanneer te veel eet gaat het ten koste van een gezond gewicht. Elk dieet of voedingspatroon dat we in de afgelopen jaren hebben moeten uitwerken begint bij het in balans brengen van de energie inname. Wil je gezonder eten, dan moet je beginnen met het bepalen of berekenen van je dagelijkse energiebehoefte. Wanneer je dit inzichtelijk hebt, kan je je voeding afstemmen of deze energiebehoefte, pas daarna ga je uitzoeken welke producten je kan vervangen voor een gezondere variant.

2. Labels zijn marketing.

Nagenoeg alles wat op de verpakking van een product staat is bedoeld om de consument te stimuleren dit product te kopen. Als het echt om de gezondheid van de mens gaat, hadden ze voedingswaarden en ingrediënten op de voorkant van de verpakking moeten zetten, maar dat gebeurt bijna nooit. De meest recente verandering is de zogenaamde ‘NutriScore’. Een label dat in een oogopslag moet laten zien hoe gezond of ongezondeen product is. Het is vergelijkbaar met het energielabel voor apparaten, het loopt van A tot E.

Toch worden er producten aangeprezen met een A label terwijl ze naar mijn idee lang niet zo gezond zijn als andere varianten. Het gaat dan vooral om bewerkte producten die zogenaamd vol vezels zitten en weinig suikers of vet bevatten. Probeer altijd de meest naturel vorm van een voedingsmiddel te kiezen, hoe minder ingrediënten hoe beter het vaak is. Let dus niet op alle claims op een verpakking maar kijk hoe naturel en ‘echt’ een product is.

3. Afvallen is een strategie.

Wil je afvallen, volg dan alsjeblieft geen crash dieet, sapkuur of andere populaire trend. Afvallen is een simpel proces, dat lastig vol te houden is. Afvallen doe je door minder te eten, dan dat je verbruikt. Dus je kijkt eerst naar je energiebalans en probeert daar 10% minder van binnen te krijgen.

Hoe simpel het ook kan zijn, het volhouden van deze balans is lastig in een wereld, een obesogene samenleving, waarin je continu verleid wordt om te eten. Daarom is het slim om een strategie te bepalen om op lange termijn deze verleidingen te weerstaan en zo op een verantwoorde manier gewicht te verliezen. Zo’n strategie, of voedingsplan is afgestemd op je dagelijkse gewoontes en probeert in deze gewoontes de verleidingen te vermijden of er mee om te leren gaan. Dat betekent niet dat je nooit meer iets lekkers mag eten, maar dat betekent dat je maat weet te houden of weet hoe je een verhoogde energie inname kunt compenseren.

4. Je weet alles al.

Mijn laatste inzicht en wellicht de belangrijkste, is dat iedereen eigenlijk wel weet wat gezond en minder gezond is. Toch acteren we daar niet naar, want ondanks dat je weet dat het beter is om een verse maaltijd te bereiden in plaats van een maaltijd thuis te laten bezorgen, doen we dit niet. Vaak omdat we moe zijn, geen zin hebben om te koken, gehaast zijn en noem nog maar een paar redenen op. Niet alleen voor de avondmaaltijd maar voor alle maaltijden lijken we steeds minder moeite te willen doen. En daar ligt dan ook direct te sleutel tot verandering, moeite doen.

Moeite doen kost wilskracht, wilskracht kost energie en daarmee is de cirkel rond. Want zoals ik in het eerste inzicht al zei, focus op je energie. Als je je energie op pijl hebt en je voelt je energiek, dan wordt het een stuk makkelijker om wilskracht vol te houden en moeite te doen voor een gezonde maaltijd.

Als ik alles samenvat, dan komt het op het volgende neer:

Zorgt dat je je energie zo hoog mogelijk houdt, kijk niet naar mooie verpakkingen of claims maar ga voor naturel, maak een plan om niet verleid te worden door onze obesogene samenleving en luister goed naar jezelf, je weet het eigenlijk wel.

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen