De meest waardevolle les die je als ondernemers kunt leren uit de topsport
03 december 2021 
in Rust

De meest waardevolle les die je als ondernemers kunt leren uit de topsport

Het leven van een topsporters wordt vaak geassocieerd met zwaar, moeilijk, saai en slechts voor enkelingen weggelegd. Eten, trainen en slapen. Soms klopt dit, maar je kunt er ook anders naar kijken, het is namelijk een levensstijl dat de focus heeft op leveren van topprestaties en het waarmaken van doelen en dromen. Voor de ene sporter is dat wereld kampioen worden, voor de ander is het een vrij leven vol avontuur. 

En daar ligt de paralel met het ondernemerschap, want als het goed is een onderneming niet meer dan een instrument om doelen en dromen waar te maken. Het kan zijn dat jij de droom hebt om overal ter wereld te kunnen werken, of het doel hebt om zoveel mogelijk geld te verdienen voor een vervroegd pensioen. Waar sporters veel en gericht trainen om hun dromen waar te maken, zul je als ondernemer hard én slim moeten werken om dromen waar te maken. 

De belangrijkste wet uit de sport

Toch is er iets veel belangrijker voor succes dan hard trainen of werken. Namelijk het tegenovergestelde, rust. “Van rust word beter.”, de belangrijkste wet uit de sport. Een gebrek aan voldoende rust leidt tot overtraining, net zoals te veel werken kan leiden tot overwerktheid. Het principe is simpel, als je traint raakt je lichaam vermoeid en door rust te nemen herstelt je lichaam. Wanneer je dit principe goed toepast leidt de rust periode tot een verhoging van je belastbaarheid. Op deze manier kan je lichaam de volgende keer dat het belast wordt, die zelfde inspanning beter aan. Door voldoende rust te nemen word je lichaam sterker, te weinig zorgt er voor dat je niet goed herstelt en dus ook geen grotere belastbaarheid opbouwt. Te veel rust zorgt ook voor een vermindering van de belastbaarheid omdat er te weinig inspanningen om van te moeten herstellen. Dit principe wordt supercompensatie genoemd, het herhalen van deze stappen heet ‘progressive overload’, dit zorgt er voor dat je steeds een beetje beter wordt, mits de timing van rust goed is. In de onderstaande grafiek is dit schematisch weer gegeven.


Supercompensatie voor ondernemers

Het mooie van supercompensatie is dat principe ook toepasbaar is op jou als ondernemer. In plaats van dagelijkse trainingen ben je dagelijks aan het werk. Wanneer je hard werkt, raak je fysiek en mentaal uitgeput, om te herstellen heb je rust nodig. Door voldoende en vooral op tijd de rust voor jezelf te nemen zorg je er voor dat je niet alleen je werk goed kunt blijven doen, je zult door de supercompensatie steeds beter in worden en de hoeveelheid werk makkelijker kunnen wegwerken. Doe je dit niet en blijf je werken dan zul je steeds vermoeider raken en de hoeveelheid werk moeilijk aan kunnen. 

Herken jij dit bij jezelf, werk je meer dan de hoeveelheid rust die je neemt en leidt dit tot verminderen van je belastbaarheid op het werk? Het structureren van je leefstijl is dan de oplossing. Structuur je dagelijkse leven en balans in de arbeid/rust verhouding.

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen