Drie adviezen voor een fitte en energieke zomervakantie
22 juli 2020 
in Mindset

Drie adviezen voor een fitte en energieke zomervakantie

Afgelopen maanden heeft iedereen, bewust of onbewust, rekening moeten houden met zijn of haar gezondheid. De komende maanden zal dit niet veranderen, of je nu thuis blijft of op vakantie gaat deze zomer, het is goed om extra aandacht te schenken aan je weerstand en vitaliteit en dus aan je gezondheid.

Zelf doe ik dat ook, ik behoor tot de thuisblijvers die in vakantiemodus rustig door werken en ik blijft bewust bezig met mijn gezondheid om zo fit mogelijk de zomer door te komen. Normaal gesproken is de vakantie een periode om te genieten en dat doen we vaak met lekker eten, een terrasje hier en daar, een borreltje en wat meer ontspanning dan inspanning.

Het nadeel hiervan is dat we eind augustus, begin september de touwtjes extra aan moeten trekken om weer fit en gezond aan het najaar te beginnen. Vaak zijn er wat kilo’s aangekomen die je liever kwijt dan rijk bent en wordt het nu écht weer tijd om structureel te gaan sporten. Het is een terugkerend fenomeen dat niet bijdraagt aan het verbeteren van je weerstand en gezondheid.

Daarom wil ik je drie adviezen meegeven die je de gehele zomer kunt toepassen waardoor je je in de vakantie fitter en energieker zult voelen en na de vakantie sneller en gemakkelijker een gezonde dagelijkse structuur kunt oppakken. Zoals vele andere factoren die een rolspelen in je totale gezondheid zijn ook deze adviezen gebaseerd op beweging, voeding en ontspanning.

1. Deze zomer elke dag bewegen.

Misschien is de vakantie voor jou een periode van volledige rust of is het juist een tijd dat je er veel op uit gaat en meer doet dan je anders. Hoe je jouw zomervakantie ook invult, lichaamsbeweging is de sleutel tot een vitaal lichaam. Misschien ken je de gezegdes, ‘stilstand is achteruitgang’ of ‘rust roest’, het is misschien wat cliché, maar het is wel waar.

Onze geest is gebaat bij rust en stilte, een hele vakantie niks doen is dus perfect voor je hoofd. Maar het fysieke lichaam daarentegen is gemaakt om in beweging te zijn. Zelfs wanneer je erg vermoeid bent, kan een rustige wandeling of training je nieuwe energie geven. Dit laat zien dat ons lichaam, tenzij het echt overbelast is, niet gebaat is bij stilstand.

Ons lichaam is sterker dan je denkt en herstelt razend snel. Het is vaak de geest die ons lichaam uitput en eigenlijk rust nodig heeft. Daar kun je in de vakantie perfect de tijd voor nemen door dagelijks een uur bewust te bewegen, dit hoeft geen intensieve training te zijn, een wandeling of fietstocht kan voldoende zijn om het lichaam te activeren en de geest te ontspannen.

Wil je je écht fitter voelen, plan deze zomervakantie dan elke dag een uur lichaamsbeweging in. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend zodat je de dag energiek begint, of voor het slapen gaan zodat je ontspannen naar bed kunt.

2. Drink veel water en eet groente of fruit als tussendoortje

Een hapje en drankje op het terras of uiteten in het restaurant, eten is voor velen een vorm van ontspanning maar helaas ook iets wat we te veel doen en we na de vakantieperiode met een klein beetje spijt op terug kijken. Ondanks dat de vakantie niet een periode is dat je te veel op je gewicht wilt letten, kun je wel letten op een drietal zaken in je voeding die jou ondersteunen om voldoende energie binnen te krijgen en niet te veel kilo’s aan te komen.

Dit zijn water, groente en fruit. In de zomer gaan de temperaturen omhoog waardoor je automatisch meer vocht verliest, dit kan er voor zorgen dat je je wat slomer voelt en dat je minder energiek bent dan normaal. Door het drinken van extra water kan je dit verhelpen en stimuleer je de circulaties in je lichaam, voldoende water is al snel 2 tot 3 liter op een dag. Het makkelijkste om dit binnen te krijgen is door een fijne drinkfles van 0,5 tot 1,0 liter te zoeken, deze bij je te houden en één of twee keer per dagdeel leeg te drinken.

Naast water zijn groente en fruit ook essentieel om je energie level hoog te houden. Daarnaast geven groente en fruit ook een extra verzadiging die er voor zorgt dat je niet te veel eet. Natuurlijk zijn ook de voedingsstoffen belangrijk om fit en gezond te blijven. Mijn advies is om deze zomer groente en fruit als tussendoortjes in je dagelijkse voedingspatroon toe te voegen. Bijvoorbeeld in de loop van de ochtend een stuk fruit, in de middag een salade en wanneer je zin in wat lekkers hebt neem je nog een of twee stuks fruit. Op deze manier zorg je voor magere tussendoortjes en creëer je voor jezelf wat extra calorische ruimte om op het terras, restaurant of thuis wat lekkers te eten deze vakantie.

zomer-voeding-blog-patrick-van-der-duin

Geniet in de zomer extra van het lekkere eten, maar drink voldoende water en eet voldoende groente en fruit

3. Een zomer met structuur zal je goed doen.

Het laatste advies dat ik je mee wil geven is structuur in je dag. Voor mijzelf is dat wellicht de belangrijkste factor om mij gedurende dag fit en energiek te voelen. Zowel ons lichaam als geest functioneert het beste bij regelmaat, of zoals ze het in de biologie noemen: homeostase. Het in balans zijn van alle lichamelijke processen.

Tot die processen behoort ook de biologische klok oftewel de regelmaat in je dag- en nachtritme. En ondanks dat de een beter tegen weinig slaap kan dan de ander, functioneert elk mens beter bij gelijk tijden. Buiten de vakanties, wanneer je naar je werk of naar school moet, lukt het vaak wel om op gelijke tijden te gaan slapen en wakker te worden. In het weekend wordt dit al anders, tegelijkertijd eet en drink je ook anders en samen leidt dit vaak tot een moeilijke maandagochtend.

Na een vakantie herken je dit misschien ook wel, in de vakantie heb je geen vaste tijden dat je moet opstaan en kun je slapen wanneer je wilt. Maar wanneer je in september terug in je dagelijkse werk of schoolritme komt is het weer even wennen, soms voor enkele dagen, soms voor een paar week. Als je deze zomer zorgt voor een dag- en nachtritme dat nagenoeg elke dag gelijk is en nog beetje lijkt op het ritme buiten de vakantie, dan zul je je energieker gaan voelen gedurende dag én ben je na de vakantie top fit als je weer naar het werk moet op de vroege maandagochtend.

Moet het heel streng?

Zelf houd ik door de weeks een standaard ritme aan door om 6:15 op te staan en om 7:00 naar de sportschool te gaan en doe ik daarna rustig aan om naar het werk te gaan. In de avond doe ik vaak nog een wandelingen (voor mijn uur bewuste beweging en ontspanning) en ga ik rond 22:30 slapen. Ik heb op deze manier ik voldoende slaap, beweeg elke dag en heb een strak ritme, binnen twee week was dit voor mij een gewoonte. In het weekend schuif ik de tijden van opstaan en slapen gaan vaak een uurtje op.

Dit werkt voor mij het beste, maar dat wil niet zeggen dat dit ook het ideale plan is voor jou. Hier zul je zelf achter moeten komen door het een aantal dagen te testen. Maar ook dan zul je je bewust moeten zijn, dat het in het begin wilskracht vereist om je fit en energiek te gaan voelen. Vind je het lastig om dit zelf uit te zoeken of heb je moeite om de wilskracht lang genoeg vol te houden, dan help ik je graag verder. Bekijk hier wat ik voor jou kan betekenen als het aankomt op gezondheid en persoonlijke begeleiding.

Probeer voor nu deze drie adviezen toe te passen in je vakantie en ervaar de voordelen van dagelijkse beweging, voldoende water en gezonde tussendoortjes én natuurlijk de regelmaat in je vakantiedagen.

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen