Drie verschuivingen die je helpen om van gezond naar topfit te gaan
16 september 2022 

Drie verschuivingen die je helpen om van gezond naar topfit te gaan

Je bent gezond, maar topfit zou je jezelf niet noemen. Als je op dit moment tevreden bent met hoe het gaat, zowel zakelijk als privé, dan is het goed genoeg om ‘gewoon gezond’ te zijn. Maar ben jij een ondernemer of professional met ambities en streef je er naar om elke dag het beste uit jezelf halen en jezelf te blijven verbeteren? Dan wil topfit zijn.

In dit artikel geef ik je drie verschuivingen die jou gaan helpen om van gezond naar topfit te gaan. Het vormt als het ware de basis voor jouw ‘High Performance Lifestyle’ waarmee je zowel op korte en lange termijn elke dag het beste uit jezelf kunt halen.

1. Zet een een stip aan de horizon

De eerste stap in het proces van gezond naar topfit is het zetten van een de stip op de horizon. Iets om naar toe te werken waar je serieus je best moet doen om dit te bereiken. Het is niet zo zeer een zakelijk of persoonlijk doel, het is eerder een evenement en test waar je een fysieke prestatie moet leveren. Denk bijvoorbeeld aan een inspanningstest of triatlon waar je naar toe gaat werken, misschien wel een hardloopwedstrijd, een obstakel loop of een ander uitdagende fysieke inspanning. Het liefst een serieus uitdaging waarbij, zeker op lange termijn, de lat hoog ligt. Zo hoog dat het nu haast onmogelijk lijkt.

Deze stip aan de horizon of anders gezegd laat je nadenken over hoe je dit waar gaat maken. Het werkt motiverend en je krijgt er energie van, je wilt deze uitdaging uiteraard halen. Hoe je dat gaat doen maakt nu nog niet zoveel uit, als je maar ‘in gang schiet’ en ergens naar toe kunt werken. Je kan er ook voor kiezen om dit samen met een trainer of coach te doen zodat je met de juiste trainingen efficiënt toewerkt naar jouw fysieke uitdaging. Uiteindelijk zul je merken dat wanneer je een stip op de horizon zet waar je echt gemotiveerd voor bent, je automatisch andere leefstijlfactoren zoals voeding en slaap gaat verbeteren.

2. Sport elke dag

Een andere essentiële verandering om topfit te worden is dat je elke dag, ja echt, elke dag moet gaan sporten. Ons lichaam is gemaakt om elke dag fysieke inspanning aan te kunnen. Gelukkig is sporten heel breed, je kunt intensieve trainingen afwisselen met duurtraining of zelfs herstel trainingen. Het idee van deze verandering is tweeledig.

Enerzijds is de mens gemaakt om te bewegen. Het dagelijks sporten of dit nu hardlopen, wandelen, krachttraining of yoga is, zorgt er voor dat je in beweging komt. Je alles in je lichaam gaat letterlijk stromen. Bloed, zuurstof, water en hormonen komen in beweging waardoor je een gezonder en fitter lichaam krijgt. En dan hebben we de trainingseffecten nog niet meegenomen.

Anderzijds kom je ook mentaal in beweging, door elke dag te sporten vermijd je stilstand en blijf je groeien. Het geeft nieuwe ideeën en zorgt er voor dat je stress van bijvoorbeeld je werk los kan laten. Elke dag sporten, alleen al de moeite nemen om iets te gaan doen, gaat je zowel fysiek als mentaal een topfit mens maken.

3. Slaap als anker in je dag

Wellicht de meest onderschatte factor in een leefstijl waarin je het beste uit jezelf wilt halen is jouw nachtrust. Het is essentieel om je lichaam en geest aan het eind van de dag te resetten, dit is het herstelproces van het lichaam. Een lichaam dat niet goed herstelt blijft vermoeid en kan niet optimaal presteren, uiteraard geldt dit ook voor een geest die nog niet alle indrukken of stress van de dag heeft verwerkt, deze geest gaat niet zijn beste werk leveren.

Juist wanneer je het druk hebt, heb je meer nachtrust nodig. Het ironische is dat we dan juist langer wakker blijven om nog even te ontspannen. De volgende ochtend heb je niet alles kunnen resetten en begin je direct met een vermoeid lichaam en geest. Door je slaap meer prioriteit te geven zul je beter gaan presteren, het is een essentieel element in ‘High Performance Lifestyle’

Wat wordt jouw stip aan de horizon? Hoe ga jij je week invullen met sport en beweging en wat kan je doen om je nachtrust te verbeteren?

Bekijk hieronder mijn video over de drie verschuivingen:

https://youtu.be/ysXxkhbJ5AQ

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen