Drie voornemens om 2021 energiek en productief te beginnen
08 januari 2021 
in Mindset

Drie voornemens om 2021 energiek en productief te beginnen

Een nieuw jaar is normaalgesproken het moment van nieuwe doelstellingen en goede voornemens. Dit jaar is dat een klein beetje anders omdat we eigenlijk verder gaan waar het oude jaar is gebleven, namelijk in een lock down. Het goede voornemen om tweemaal in de week naar de sportschool te gaan, gaat in deze tijd niet op en daarom vraagt 2021 om 3 nieuwe voornemens die jouw energieniveau op peil houden en zorgen voor een productieve start van het jaar.

1. Bouw een nieuw ritme.

De lock down in Nederland zorgt er voor dat we een groot deel van onze regelmaat kwijt zijn, althans voor een groot deel van de bevolking. We moeten thuiswerken, komen minder buiten en kijken veel meer naar een beeldscherm dan normaal. Het ‘normale’ ritme zijn we even kwijt en daarom is het goed om deze in januari weer op te bouwen.

De beste manier om dat te doen is elke dag op vaste tijden op te staan en te gaan slapen. Dit zorgt er voor dat je biologische klok niet continu verstoord wordt, waardoor de hormoonbalans in je lichaam stabieler blijft en jij simpelweg energieker de dag door komt.

Daarnaast kan je elke dag in een aantal tijdsvakken verdelen. Bijvoorbeeld de ochtend van 09:00 tot 12:00, de middag van 13:00 tot 17:00 en de avond van 19:00 tot 22:00. In deze drie blokken kun je werken, sporten, ontspannen of waar je zin in hebt. In de tijden er tussen door heb je tijd om je zelf te verzorgen, om te eten of te slapen. In eerste instantie lijkt dit heel saai en gestructureerd, maar in de tijdvakken kan je doen wat je zelf wilt, dus ook leuke dingen. Het voordeel is dat je je lichaam én geest ritme en regelmaat geeft en dat is voor iedereen goed, zeker in deze onzekere tijden.

Je zult merken dat je daardoor efficiënter gaat werken omdat je een tijdsslot op het werk hebt gezet en pauzes neemt voor jezelf.

2. Verminder je beeldscherm- en social media tijd.

Een goede nachtrust is essentieel om uitgerust aan een nieuwe dag te beginnen en je takenlijst af te vinken. Maar de tijd die we naar een beeldscherm turen is de laatste jaren ontzettend gestegen en daarmee is de kwaliteit van onze nachtrust schrikbarend gedaald. Met name sociale media zorgt er voor dat we continu worden geprikkeld om onze telefoon op te pakken, het is zelfs zo dat deze bedrijven meer geldt verdienen wanneer jij meer aandacht aan hen besteedt. Dat betekent dat ze continu jouw aandacht proberen te trekken waardoor je afgeleid raakt van wat je echt zo moeten doen.

Nu we veelal thuis zitten is de verleiding om meer tijd achter een laptop of computer te besteden ook erg groot. Alles samen zorgt er voor dat je (onbewust) onrustig bent en je slecht slaapt. En zoals eerder gezegd is je slaapritme essentieel voor een energiek leven. Om dit te stimuleren is het goed om de tijd, die je naar een beeldscherm kijkt, te verminderen. Vooral de tijd die je spendeert op Facebook, Instagram, nieuwsapps / sites en andere soort sociale media zorgen voor vele minuten op je beeldscherm.

Wanneer je je beeldschermtijd weet te verminderen zul je merken dat je makkelijker en rustiger gaat slapen, met meer energie overdag tot gevolg. Daarbij komt ook dat hoe minder tijd je besteed aan sociale media, hoe productiever je kunt zijn in je werk en daarmee minder lang naar je beeldscherm hoeft te turen.

Voorbeeld van te hoge schermtijd. Probeer elke dag opnieuw je schermtijd onder controle te houden.

3. Ga naar buiten.

Een verstoring van ons ritme en het turen naar beeldschermen zorgen er ook voor dat we minder snel ergens naar toe gaan (uiteraard is de lock down ook bedoeld om thuis te blijven) en daardoor minder buiten zijn. We zien nog weinig daglicht en dat betekent dat het kleine beetje zonlicht dat er in de winter nog is geen enkele kans krijgt om via onze huid vitamine D aan te maken. Minder daglicht en minder vitamine D zorgen er beide voor dat we ons sneller vermoeid en ongelukkig voelen. Dit noemt men ook wel een winterdip.

Om de winterdip buiten de deur te houden, je humeur goed te houden en je energiek te blijven voelen is het belangrijk om elke dag even naar buiten te gaan wanneer het nog licht is. Ga bijvoorbeeld voor een kleine boodschap met de fiets of ga wandelen in de pauze, puur om even buiten te zijn. Wil je het helemaal goed doen dan is het advies om buiten te sporten, op die manier vang je twee vliegen in één klap.

Volhouden van drie voornemens hoeft niet moeilijk te zijn

Normaal gesproken zijn goede voornemens gedoemd om te mislukken, maar deze drie voornemens kan iedereen volhouden. Begin met het bepalen van vaste tijden voor het opstaan en slapengaan. Zorg er voor dat je je beeldschermtijd en tijd op sociale media vermindert, dit kun je doen door minimaal een uur voor het slapen gaan je telefoon en andere apparaten uit te zetten. En als laatste, maak er een gewoonte van om dagelijks naar buiten te gaan. Kies daarvoor een vast moment, bijvoorbeeld in de ochtend voor het werk, in je pauze of aan het eind van je werkdag. Wanneer het langer licht is kan je ook na het avondeten even naar buiten, als je een wandeling doet stimuleer je ook nog eens je spijsvertering.

Persoonlijke begeleiding naar een gezondere leefstijl

Ben je ondernemer of heb je een ondernemende baan, dan wil je elke dag het beste uit jezelf kunnen halen. Jouw gezondheid en je leefstijl hebben ontzettend veel invloed op je dagelijkse prestaties en werkzaamheden. Als personal trainer en coach help ik je graag om een leefstijl te creëren waarmee jij elke dag energiek en productief aan de slag kunt om het beste uit jezelf en uit je werk te halen.

Zullen we eens vrijblijvend kennismaken?

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen