Een gezondere leefstijl? Focus dan op een verhoging van je energie!
02 september 2020 

Een gezondere leefstijl? Focus dan op een verhoging van je energie!

September is de maand om weer gestructureerd te leven. De vakanties zijn voorbij en de werkweek begint weer. Het is ook een periode dat velen starten met een dieet of zich aanmelden bij de sportschool om gezonder te gaan leven. In de vakantie maanden hebben we de touwtjes toch een beetje laten vieren en het is nu de perfecte tijd om ze weer op te pakken.

Gewichtsverlies staat met stip op één als het gaat om een betere gezondheid. Van de 10 mensen die hun gezondheid willen verbeteren zullen 9 zeggen dat er wel wat kilo’s af mogen. Dit geeft aan dat we onze gezondheid bijna altijd afmeten aan ons lichaamsgewicht. Natuurlijk is een te hoog gewicht niet goed voor je gezondheid, maar de focus op het afvallen alleen is niet de beste optie om je gezondheid te verbeteren. De focus op het verhogen van je dagelijkse energie is daarentegen wel een goede graadmeter. Ik ga je uitleggen hoe dat zit en hoe je met deze focus een betere gezondheid kunt nastreven én ook nog eens kunt afvallen.

Het lichaam is energie.

Alles is energie, van de atomen tot de grootste wereldwonderen. Het is soms moeilijk te bevatten maar alles bevat energie, ook het lichaam is een grote verbinding van allerlei energieën. Wanneer we over energie spreken dan kunnen we het hebben over fysieke en mentale energie. Eigenlijk zijn deze altijd met elkaar verbonden, omdat het gehele lichaam een energiebron in.

Als we het hebben over gezondheid, dan denken we vaak aan de afwezigheid van ziekte. Als je niet ziek bent dan ben je gezond, toch? Een ander uitgangspunt is dat jouw vitaliteit je gezondheid bepaald, oftewel hoe fitter en energieker jij je voelt, hoe gezonder je bent. Juist het laatste is goed om de focus op te leggen, het vergroten van je fitheid en energie.

Misschien klinkt dit heel logisch. Normaal gesproken ga je afvallen om je fitter en energieker te voelen. Toch blijkt in de praktijk dat dit niet hetgeen is wat we bereiken, we doen juist het tegenovergestelde. Om af te vallen gaan we veel minder eten dan dat we nodig hebben waardoor er een enorm energie te kort ontstaat en we ons vermoeid en uitgeput voelen, terwijl we juist fitter en energieker willen worden van het afvallen.

Zo gaat het vaak ook bij het sporten. Fanatiek beginnen we met een sportschool abonnement of gaan we regelmatig hardlopen of fietsen. Super goed voor je lichaam maar wanneer je dit niet goed afstemt op je voeding, dan zul je snel uitgeput raken en dragen de trainingen niet meer bij aan een fit en energiek lichaam.

Een goede gezondheid kun je niet afmeten aan je gewicht, maar wel aan je energieniveau!

Waarom is energie dan zo belangrijk?

Wat veel gebeurt is dat we een lage energie inname combineren met een hoog verbruik, oftewel een dieet combineren met extra lichaamsbeweging. Het kan op korte termijn goed werken om snel af te vallen, maar het leidt op den duur tot een te lage energie met nadelige gevolgen. Het kan er toe leiden dat je meer gaat eten en minder gaat bewegen, simpelweg omdat je lichaam meer energie nodig heeft. Een ander gevolg kan zijn dat je gemoedstoestand negatiever wordt. Want energie gaat altijd gepaard met jouw gemoedstoestand.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat, wanneer je niet fit en energiek bent, je ook meer moeite hebt om de wilskracht op te brengen gezond te blijven eten. Een simpel voorbeeld is het sporten na een lange werkdag, vaak ben je vermoeid en is de motivatie om nog te sporten volledig verloren. Heb je een leuke dag gehad en zit je nog vol energie, dan is de motivatie om te sporten veel hoger.

En juist daarom is het zo belangrijk om de focus te leggen op het verhogen van je energie. Want je gemoedstoestand wordt ook positiever wanneer je veel energie hebt en wanneer je fit en energiek bent kunt je de hele wereld aan. Daarnaast kun je ook de wilskracht vasthouden om gezond te blijven eten en gedoseerd te trainen. Het is een positieve cirkel die je moet proberen te vinden.

De truc om een gezonde leefstijl vol te houden!

Nu ik uit hebt gelegd waarom energie zo belangrijk is, kan je misschien al begrijpen waarom de focus op het verhogen van je energie veel belangrijker is dan de focus op het verliezen van kilo’s. Wat je ook wilt veranderen aan je leefstijl, een betere gezondheid is uiteindelijk het doel. Zelfs wanneer je wilt afvallen om er beter uit te zien, dan heeft dat invloed op je zelfvertrouwen en daarmee op je mentale gezondheid en dus je totale gezondheid.

In mijn eerdere blogs heb je kunnen lezen dat iets pas effect heeft wanneer je het lang kunt volhouden. Maar een verandering levert altijd een bepaalde weerstand op en daarmee kost het vaak moeite om vol te houden.

Wanneer we gewichtsverlies als voorbeeld nemen, dan weten we dat dit erg moeilijk kan zijn om vol te houden. Ik geloof dat dit komt omdat we focussen op het verliezen van kilo’s en dus op het verlagen van de energie inname. Pas wanneer de weegschaal de juiste hoeveelheid kilogrammen aangeeft zijn we tevreden, gaat dit niet snel genoeg dan zijn we als mens snel geneigd om op te geven. Uiteindelijk zul je niet het resultaat halen en gezondheid bereiken die je graag zou willen.

Leggen we de focus op het creëren van een hogere energie, dan hoeven we niet ontzettend weinig te eten of veel te bewegen. In plaats daarvan proberen we een balans te creëren dat ons lichaam voorziet van voldoende voeding, passend bij de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging. Op deze manier zul je je energieker gaan voelen, minder snel terugvallen in oude patronen en verleidingen makkelijker weerstaan. Door je inname af te stemmen op het verbruik, kan je lichaam haar reserves (vetopslag) loslaten en zul je alsnog afvallen, zei het op een verantwoorde manier.

Deze manier van verandering kun je toepassen op elke factor die invloed heeft op je gezondheid. Dus verhoog je energie en je zult merken dat alles makkelijker wordt omdat je gemoedstoestand positiever wordt en je veranderingen beter kunt volhouden. Je komt dan juist in de positieve cirkel terecht en die helpt je verder om jouw aller beste gezondheid na te streven.

Wat past het beste bij jou?

Nu kan ik mij voorstellen dat je zelf niet precies weet wat goed is om te doen, hoeveel je moet eten of welke trainingen goed passen bij jou lichaam. Misschien heb je moeite om een gezonde leefstijl te combineren met je werk of sociale leven.

Daar wil ik je graag mee helpen. Samen kunnen we kijken naar jouw gezondheidsdoelen en een passende manier vinden om je energie te verhogen en daarmee je gezondheid te verbeteren. Benieuwd hoe dat er voor jou uit ziet? Stuur mij gerust een mailtje of vraag een gratis intakegesprek aan!

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen