Elke dag om 07:00 uur naar de sportschool. Wat doet dat met je?
29 juli 2020 

Elke dag om 07:00 uur naar de sportschool. Wat doet dat met je?

Het einde van de maand juli is in zicht. Een memorabele maand, althans, als je graag in de sportschool staat. Want op 1 juli gingen de sportscholen weer open. Ik had met mijzelf afgesproken om deze maand elke werkdag in de ochtend naar de gym. Waarom? Omdat ik mij weer wil voelen als topsporter, als een atleet. Vandaag, precies vier weken verder, ben ik elke dag geweest en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, meer dan ik zelf van te voren had verwacht.

Een nieuw ritme

Zelf train ik bij de BigGym in Groningen, die om 07:00 in de ochtend de deuren opent. Samen met een tiental andere gekkies stond ik daadwerkelijk om 07:00 uur in de gym. Ondanks dat ik normaalgesproken goed functioneer in de vroege ochtend, is wakker worden altijd een probleem maar deze ochtend ging het goed. Ik had er op recht zin in, mijn doel was duidelijk en ik wist waarom ik het deed.

Maar ik moet eerlijk zijn, ik heb in de afgelopen maand twee ochtenden overgeslagen. Eén keer omdat ik door de wekker heen ben geslapen en een andere keer omdat de gezelligheid op het terras en vooral de alcohol de avond ervoor van mij hadden gewonnen. Maar deze trainingen heb ik op een zaterdagmiddag netjes ingehaald.

Mijn trainingsprogramma

Vooraf had ik voor een simpel maar effectief trainingsprogramma uitgewerkt. Op maandag, woensdag en vrijdag train ik mijn bovenlichaam met vier oefeningen. Voor de kenners: de benchpress, lat pull down, military press en vertical row. Op dinsdag en donderdag training ik mijn onderlichaam met drie oefeningen, squats, deadlifts en cleans. Elke oefeningen 4 sets van 10 herhalingen, waardoor elke training ongeveer 45 minuten duurt. Daarnaast doe ik na elke training kort wat corestability.

Oftewel, elke dag een beperkt aantal oefeningen waarmee het gehele lichaam wordt getraind. Op deze manier put ik mijzelf niet helemaal uit en kan ik de volgende dag nog een training doen. Maar ondanks dat ik het echt wil kost het best wat wilskracht om elke ochtend om 07:00 in de gym te staan. Ik moest een paar zaken veranderen om dit vol te houden, de belangrijkste verandering was het tijdstip dat ik ging slapen. Ik heb, net als vele anderen, 8 uur slaap nodig om goed te functioneren, daarom ga ik nu elke dag tussen 22:00 en 22:30 slapen. Daarnaast moest ik ’s ochtends extra goed nadenken waarom ik dit ook al weer deed, want anders ging ik terug in bed. Ik heb mijzelf aangeleerd dat dit gewoon het proces van wakker worden is en niet dat ik vermoeid ben. Het laatste wat wel belangrijk is, ik moet meer eten om ook overdag nog voldoende energie te houden.

Na een week

De eerste week was een week dat in het teken stond van opbouw en de bijbehorende spierpijn. Voor dat de sportscholen open gingen probeerde ik al het nieuwe dagritme aan te houden, maar dat ging nu veel makkelijker door écht naar de gym te moeten. Ik haalde mijn motivatie uit het daadwerkelijk doen van de dingen die ik mijzelf beloofde. “Walk the talk”. Ik begon mij bijna verplicht te voelen om aanwezig te zijn in de ochtend en ook om aan alle andere ochtend gekkies te laten zien dat ik er weer was. Dat hielp, het was een stok achter de deur zonder dat iemand anders het door had. Gedurende de eerste 5 dagen merkt ik dat ik mijn dagritme steeds normaler en makkelijker werd, om 22:00 uur naar bed en om 6:30 er uit voelde als normaal. Ondanks dat ik nog steeds snoozde, dit keer niet op bed maar op de bank, wist ik het te beperken tot 1 of 2 keer en lukt het om zonder te veel gehaast op tijd in de gym te staan.

Mentale verandering kwam in week 2

De tweede week begon ik mij weer sporter te voelen, voor mijn hernia blessure sportte ik elke dag en dat prettige gevoel (misschien wel verslavende) kwam weer terug. Ik voelde weer de juiste spierspanning in mijn benen en ook de spierpijn trok weg. Binnen 14 dagen kon ik alweer de weerstand aan die vroeger ook aan kon.

Maar mentaal veranderde er ook iets en dat had ik niet zo snel verwacht. Ik weet dat wanneer ik en mijn lichaam stil komen te staan, ik chagrijnig word. Door fysiek tot rust te komen werd mijn geest onrustig en achteraf heb ik te lang is deze stand geleefd. Maar in de tweede week werd ik vrolijker, ik krijg meer mentale energie én mijn kopzorgen werden minder. Voor mij was het een bevestiging wat ik diep van binnen al heel lang weet, ik moet sporten om mij gelukkig te voelen. En ik weet ook dat dit voor iedereen geldt, het heeft alleen een periode van gewenning nodig.

Elke ochtend om 07:00 naar de sportschool

Ik begin nu langzaam mijn bed uit te springen

De derde week begon ik echt nieuwe dingen aan mijzelf te ontdekken. Ik was zo goed als wakker nog voor dat de wekker ging. Iets wat ik in lange, zeer lange tijd niet heb ervaren. Als je op vakantie gaat heb je dat ook wel eens, dan kun je gewoon uit bed springen omdat je er zin in hebt. Dat gevoel ben ik nu in de ochtend aan het ontwikkelen. Ik begin het zelfs zo leuk te vinden, dat ik ’s avonds al teksten begin uit te kramen van Joel Beukers. “Let’s go chest day” Of “De schijven door het dak”.

Voor wie dit niet kent, het is een soort vaktaal voor gekkies die elke dag in de sportschool staan en ik begin daar toch langzaam één van te worden. Een ander voordeel, de weegschaal liet positieve cijfers zijn. Mijn gewicht blijft gelijk, maar mijn vetpercentage gaat naar beneden. Daar ben ik blij mee, want er is dus ook daadwerkelijk fysiek resultaat.

Ik ben verslaafd

Op moment van schrijven zit de vierde trainingsweek er op, 20 trainingen verder ben ik in een ritme terecht gekomen waar ik mij heerlijk bij voel. Ik word makkelijker wakker, ik heb meer energie, slaap goed en ben rustig in mijn hoofd. Maar niet alleen dat, mijn hele dag ritme is ontzettend effectief geworden. Ik werk op vastere tijden, ervaar minder stress en ben veel positiever.

Naast dat ik elke ochtend in de sportschool sta, zit ik ook nog twee tot drie keer in de week op de racefiets, loop ik twee keer hard en skeeler of wandel ik op de overige avonden. En ondanks deze intensievere leefstijl, ben ik niet vermoeid. Ik durf zelfs te zeggen, dat wanneer ik een training oversla ik mij vermoeider en ellendig ga voelen. Ik ben bang dat ik verslaafd ben, op een positieve manier dan. 

Zijn er alleen maar voordelen?

Nee, je moet elke dag vroeg uit bed, wil je voldoende slapen zul je elke dag op tijd naar bed moeten, je moet meer plannen, je hebt meer eten nodig en moet dus ook meer boodschappen doen. En voor mij persoonlijk het grootste nadeel, je hebt veel meer kleding dat gewassen moet worden.

Maar daarvoor krijg je een fit en gezond leven voor terug. Ik kies er voor om in de ochtend zo vroeg mogelijk te sporten omdat dit een uurtje pure winst is. Doe ik dat niet dan lig ik tot 8:00 uur op bed, nu heb ik om 8:00 gesport en ben ik klaar om weer een dag het beste uit mijzelf te halen. Ik ben actief bezig met mijn gezondheid en persoonlijke ontwikkeling, de discipline die je traint door elke ochtend vroeg uit bed te gaan kun je overal voor inzetten.

Maar ‘by far’ het grootste voordeel? Door juist meer krachttraining te doen wordt mijn rug sterker en voel ik na bijna anderhalf jaar nog nauwelijks de hernia klachten, enkel nog wat spierpijn. Mijn doel heb ik gesteld op 31 december 2020, dat betekent dat ik voorlopig nog dit ritme aanhoud.

Is dit echt allemaal nodig?

Dat ik zo gek ben om elke dag vroeg uit bed voor een training in de sportschool betekent niet dat jij dit ook moet doen om je prettiger te voelen of resultaten te behalen. Het moraal van mijn verhaal is, is dat beweging essentieel is voor ons welzijn. Het lichaam is ontzettend sterk en kan (mits je het goed opbouwt) dagelijkse trainingen aan. De geest daarentegen heeft wel rust nodig, niks doen of met je hoofd ergens anders zijn doet de mens goed. Juist sporten of lichaamsbeweging geeft ons lichaam de actieve prikkel en de geest de ontspanning die het nodig heeft.

In mijn verhaal kun je een aantal factoren terug vinden die jou kunnen ondersteunen in het creëren van een gezondere leefstijl of het behalen van je doelen, ongeacht of je wilt afvallen, wilt aankomen of gewoon een betere conditie wilt opbouwen. Het begint met een doel en jezelf zien waar je wilt zijn. Vind je dit interessante materie? Kijk dan eens dit filmpje, waar ik zelf ontzettend veel van heb geleerd.

Persoonlijke begeleiding iets voor jou?

Vind je het lastig om alles zelfstandig te moeten doen? Dan ondersteun ik je graag met een persoonlijk en doelgericht plan voor je trainingen, voeding en doelstellingen. Daarnaast zal ik je blijven motiveren en zorg we er samen voor dat jij je net als ik fitter en gezonder gaat voelen. Ongeacht je conditie of gewicht op dit moment, je een blessure hebt of niet weet waar je moet beginnen, een personal trainer kan er voor zorgen dat jij écht resultaat behaald. Meer informatie over persoonlijke begeleiding van mij vind je op deze pagina.

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen