Ga jij de uitdaging met mij aan?

Het is een geweldige week want de sportscholen zijn weer open! Ik begrijp dat niet iedereen daar zo enthousiast van wordt als dat ik doe. Ik stond namelijk woensdag om 07:00 uur met een paar andere fanatiekelingen in de rij om weer te mogen trainen in de gym. Vrijdag stond ik er weer om 07:00 uur, maar toen was er bijna niemand. Ik was verbaast, dat zo snel voor velen de motivatie al weer afgenomen is. Daarom wil ik jou de kans geven om 30 dagen lang een stok achter de deur te hebben en niet jouw motivatie te verliezen.

Het zette mij aan het denken, hoe kan je jezelf blijven motiveren om komende tijd wél je gezondheidsdoelen te halen en niet terug te vallen in oude gewoontes of excuses te verzinnen om niet te sporten en gezond te eten. Ik heb mijzelf namelijk het doel gesteld om op 31 december 2020 minimaal 85 kilo te wegen bij een vetpercentage van 11 en een spiermassa van +/- 75 kilo. Op zichzelf is dit niet een extreem moeilijk doel, maar ik zal er wel iets voor moeten doen. Daarom heb ik afspraken met mijzelf gemaakt. Eén daarvan is om driemaal in de week, om 07:00 ’s ochtends, naar de sportschool te gaan. 

Ik heb mijn doelstelling meetbaar gemaakt en houdt de voortgang zo simpel mogelijk bij

Omdat ik met mijzelf die afspraak heb gemaakt én het meetbaar heb gemaakt, kan ik controleren of ik dit daadwerkelijk heb gedaan. Ik ga mijzelf verantwoordelijk houden voor deze afspraken en dat vraagt wat extra zelfdiscipline. Een half jaar lang geen smoesjes om een training over te slaan en wél mijn doel te halen. Het voordeel hiervan is dat ik niet alleen mijn lichaam train, maar ook mijn discipline, wat uiteindelijk mentale voordelen met zich meebrengt die ik kan gebruiken voor mijn zakelijke doelstellingen.

En juist in het stukje zelfdiscipline en het verantwoordelijk houden van jezelf aan je eigen afspraken, ligt voor velen de uitdaging. Want die ene keer dat we een training overslaan of even iets afhalen is niet zo erg, de tweede keer kunnen we ook nog wel goed praten, maar bij de derde keer zit je al snel weer in je oude patronen en laat je eigenlijk je doelstellingen al varen. Zonde!

Maar komende maand wil ik je graag een klein beetje gaan ondersteunen door jou op een laagdrempelige manier verantwoordelijk te houden voor je gezondheidsdoelen en de afspraken die je daarvoor met jezelf maakt. Door het 30 dagen vol te houden heb je de eerste verandering al gemaakt, veranderingen worden dan al langzaam een ritme. Houd je het daarna tot de 90 dagen vol, dan wordt het zelfs een gewoonte.

Ik weet ook dat het vaak motiverend is als je iets met z’n tweeën doet. Daarom wil ik je vragen om voor jezelf een (realistisch) gezondheidsdoel te stellen, die binnen 30 dagen behaald kan worden. Dit kan heel verschillend zijn, van enkele kilo’s afvallen tot fitter er sterker worden of tot meer rust ervaren, noem maar op. De volgende stap is om er een taak of afspraak aan te koppelen. Wil je bijvoorbeeld 2 kilo afvallen dan zul je moeten stoppen met het bestellen van afhaalmaaltijden of het stoppen met (overmatig) alcohol gebruik. Het kan ook zijn dat je de afspraak maakt om elke dag een uur te gaan wandelen of net als ik drie keer in de week te gaan training in de sportschool. Het maakt niet uit welke afspraak je met jezelf maakt, als het maar te controleren of te meten is.

Je mag ook meerdere afspraken met jezelf maken, maar beperk dit tot maximaal drie. Wanneer je teveel tegelijk wilt doen verlies je de focus op het doel en zul je merken dat je te snel afhaakt van je eigen gemaakte afspraken.

Wanneer je een gezondheidsdoel hebt gesteld en een bijbehorende (controleerbare) afspraak hebt gemaakt, mag je mij uitdagen om dit samen met jou een maand vol te houden. Mits het voor mij ook haalbaar is, natuurlijk. Is het voor mij niet haalbaar, dan ga ik alsnog mijn best doen om jou verantwoordelijk te houden voor je eigen doelen, misschien kan ik er voor mijzelf een variantie op verzinnen.

Een voorbeeld. Stel je wilt over 30 dagen meer ritme en regelmaat in je dagelijks leven zodat je je fitter gaat voelen (Geef dit een cijfer om meetbaar te maken). De afspraak die je maakt is om dagelijks op de zelfde tijdstippen op te staan en te gaan slapen, daarnaast wil je ook op structurele tijden eten.

Wanneer je deze uitdaging naar mij opstuurt, dan doe ik met je mee en gaan wij samen de uitdaging aan. Misschien zullen mijn tijden iets verschillen, maar ik doe dan met je mee. In dit voorbeeld kunnen we dagelijks een foto maken van de tijd dat we opstaan om daadwerkelijk de afspraken na te komen. Het enige wat je hoeft te doen is je uitdaging in te sturen via het contactformulier met daarbij jouw gezondheidsdoel, de afspraken die je met jezelf wilt maken én de uitdaging die je met mij aan wilt gaan. Ik zal dan contact met je opnemen en je voor de hele maand juli verantwoordelijk houden voor de afspraken die jij hebt gemaakt. Daarin mag je het mij best een beetje moeilijk maken. Het contactformulier vind je via deze link.

Ik geef je de kans om een uitdaging aan te gaan en om in 30 dagen je gezondheidsdoelen wél te halen. Met deze uitdaging kun je niks verliezen, alleen gezondheid winnen. Stuur mij een berichtje en ga de helemaal maand met een stok achter de deur aan de slag met je gezondheid!

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen