Nu we massaal thuis moeten blijven, veel zitten en niet de dagelijkse structuur hebben die we gewend zijn, speelt er voor velen een grote vraag: “Hoe blijf ik op gewicht?

Als je vaak naar de sportschool gaat of regelmatig traint bij de plaatselijke sportvereniging dan zul je merken dat je meer stil zit dan normaal. Daar tegen over staat dat we veel meer tijd hebben om met eten bezig te zijn, voor sommigen is dit positief en voor anderen kan dit een negatieve gevolg hebben. Bijvoorbeeld door meer te gaan snoepen en snaaien dan normaal. In deze blog 3 voedingsadviezen die je kunt inzetten om er voor te zorgen dat je je huidige gewicht kunt behouden ondanks dat je minder beweegt.

Advies 1. Een gezonde voorraadkast

In mijn voedingsprogramma’s begin ik altijd met het in kaart brengen van de huidige situatie. Regelmatig hoor ik dan dat op bepaalde momenten het toch niet gelaten kan worden om iets lekkers te pakken. Op zich niet zo erg, maar wanneer dit gevoel dagelijks of zelfs meerdere keren op een dag naar boven komt dan wordt het langzaam wel een ongezonde gewoonte die veranderd kan worden.

De eerste oplossing is vaak om gezonde variaties te leren kennen. Wanneer je in de middag zin hebt ik een koekje, kies je voor een plak brood, fruit of ongezouten noten. Toch komt is dit niet altijd voor de hand en dat koekje wel. Én daar is maar 1 oplossing voor, zorgen dat het koekje niet in huis is. Dit koekje kan ook snoep, chips of een andere ongezondere snack zijn.

Dit helemaal niet moeilijk, want als iets niet in huis is kan je het ook niet eten. Mits je niet naar de supermarkt gaat, maar dat is gemakkelijker om te laten dan het koekje te pakken. Wat wel erg belangrijk is, is om voor jezelf een aantal vervangers in huis te hebben voor deze snack of snaai momenten.

Zelf kies dan meestal voor fruit of ongezouten noten. Maar een plak brood of met hartig beleg is ook prima.

Advies 2. Weet wat je eet en weet wat je mag eten

Het aangekomen of afvallen van gewicht is altijd het gevolg van een (langere) positieve of negatieve balans. Eet je elke dag 100 kcal meer dan wat je verbruikt, dan zul je na 10 ongeveer 1 kilo aangekomen zijn. (Hierbij ga ik er vanuit dat je bij een surplus van 7000 kcal,1 kilogram aankomt.) 

Dat gaat niet heel snel, maar dat is wel 5 kilo per jaar. Andersom geldt dit ook, elke dag 100 kcal onder jouw verbruik leidt uiteindelijk tot een geleidelijk gewichtsverlies. Theoretisch kan dit haalbaar zijn maar in praktijk is dit nagenoeg onmogelijk na te streven. Je kunt namelijk nooit exact berekenen hoeveel energie je op een dag verbruikt.

Wat je wel kunt doen is een schatting maken van jouw dagelijkse energiebehoefte. Via deze link kun je dat bereken: http://www.calorielijst.nl/calculators/energiebehoefte/

Vervolgens kun je enkele dagen je voedingsinname bijhouden. Dit kan via verschillende apps, bijvoorbeeld Mijn Eetmeter van het voedingscentrum,  MyFitnessPal of andere vergelijkbare apps. Wanneer je dit een 3-tal dagen bijhoudt krijg je een globaal beeld van jouw energie inname. Door deze te vergelijken met je behoefte kun je zien of je een te hoge inname hebt en uiteindelijk gewicht aankomen of een te lage inname waardoor je wellicht zult afvallen. 

Let op dat het bepalingen zijn en dit nooit exact kan zijn. Wil je afvallen dan raad ik je aan om per dag maximaal 250 minder kcal te nuttigen dan je energiebehoefte aangeeft.

Wil je een persoonlijk advies dan kun je je altijd aanmelden voor een gratis adviesgesprek

Advies 3. Voldoende en regelmatige maaltijden.

Als je vaker mijn blogs leest dan weet je dat ik altijd blijf hameren op structuur in je voedingspatroon. Ik geloof dat je daarmee het grootste verschil kan maken. Volgens mij kun je voeding veranderen op drie niveau’s

  1. Structuur: Als je dit veranderd dan leer je jezelf aan hoe je voeding of de dag kunt verdelen. Door jezelf een aantal eetmomenten aan te leren dat in jouw dagelijkse leven past, zul je minder snel een honger gevoel krijgen en behoud je makkelijker je energie gedurende dag.
  2. Gewoontes: De volgende stap is om je gewoontes aan te passen door aan te leren welke keuzes jouw gezondheid ondersteunen en welke keuzes bijdragen aan een ongezonder voedingspatroon. Op dit niveau crew je vooral verandering in het eten dat je nuttigt. Je gaat kiezen voor andere voedingsmiddelen, waardoor gezondere gewoontes ontstaan
  3. Voedingsstoffen: Wanneer je de juiste structuur in je voedingspatroon te pakken hebt en weet welke keuzes bijdragen aan jouw gezondheid dan kun vervolgens gaan werken aan het laatste niveau van gezonde voeding. Dit kun je doen door voedingsmiddelen te nuttigen waardoor je betere of volwaardige voedingsstoffen binnen krijgt. Je kunt hierbij denken aan volkoren, biologisch, etc.

Vooral het eerste niveau is heel belangrijk voor jouw gewicht. Wanneer je jezelf aan kunt leren wanneer je moet eten zul je merken dat je vaker eet en daardoor minder honger krijgt en daarmee minder de neiging om te snaai of te snoepen. En dat heeft een grote invloed op jouw totale energie inname. 

Door 7 eetmomenten aan te houden, snoep, koek en andere snacks te vermijden en te weten hoeveel je ongeveer op een dag kunt eten, kun je zelfstandig een gezond gewicht aanhouden zonder dat je gewicht aankomt in deze periode. 

Wil je nog meer aan de slag je voedingspatroon dan kun je ook het persoonlijke voedingsprogramma Voeding & Gezondheid volgen. In dit programma word je 12 weken persoonlijk begeleid naar een voedingspatroon dat volledig is ingericht op jouw leefstijl en bijdraagt aan jouw gezondheid, energie en gewicht. Én het is gemakkelijk online en op afstand te volgen.

Ga altijd voor de gezondst mogelijke optie. Gezonde voeding is altijd de basis voor succes en geluk in alles wat je doet. Heb je vragen of ideëen voor de blog, laat het weten via de contactpagina

Vond je deze tips nuttig of heb je nog meer tips? Laat het mij weten! Volg mij op social media, abonneer op de nieuwsbrief of laat een reactie achter!

Oeps! Jij bent nog sneller dan wij zijn...

Super tof dat je al geïnteresseerd bent in COREacademy, maar op dit moment zijn we achter de schermen nog hard aan het werk zodat jij écht het maximale uit je organisatie kan halen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Als je je inschrijft zorgen wij er voor dat jij als eerste alle updates ontvangt!

 

Je bent succesvol ingeschreven.