Hoe je op een slechte dag toch je beste werk kan leveren
22 september 2022 
in Mindset

Hoe je op een slechte dag toch je beste werk kan leveren

Een olympische coach vertelde mij eens over de regel van een derde. “Een derde van de trainingen mag perfect gaan of voelen, een derde mag gewoon goed zijn en een derde mag slecht voelen. Zolang je in deze verhouding de trainingen doorkomt zit je goed.” Je mag niet verwachten dat elke training perfect gaat. Zo geldt deze regel ook voor ondernemers. Je hebt goede en minder goede dagen, maar hoe zorg je er juist op de slechte dagen voor dat je je werk zo goed mogelijk doet. Drie tips uit de topsport om ook tijdens off-days je beste werk te kunnen leveren.

1. Een concrete planning

Een mindere dag kan er zo maar zijn, je kan slecht geslapen hebben en vermoeid wakker worden of je ziet op tegen een vervelende afspraak. Wat de reden ook is, het mag geen reden zijn om niet je beste werk te kunnen leveren. Wat daarbij ontzettend helpt is een concrete planning, een plan waarin staat wat je exact moet doen.

Hoe minder je hoeft na te denken over wat je eigenlijk moet doen hoe makkelijker het wordt. Als ik een slechte dag had en om wat voor reden geen zin had om te trainen, dan hielp het ontzettend goed dat ik een trainingsschema had waar van minuut tot minuut in stond wat ik die dag moest doen. Voor een werkdag geldt hetzelfde, als je van te voren weet welke taken je moet uitvoeren die dag dan hoef je daar niet verder over na te denken en kan je uit gaan voeren. Heb je geen strakke planning en moet je nog gaan bedenken hoe de dag er uit moet komen te zien, dan word je waarschijnlijk te veel beïnvloed door je slechte dag waardoor je niet je beste werk kunt gaan leveren.

Zorg er voor dat je een planning hebt met een concrete invulling die je blind zou kunnen volgen. Zowel voor je werk, je training, je voeding en overige belangrijke zaken.

2. Kom in beweging

Een off-day verdwijnt bijna altijd door in beweging te komen. Hoeveel ik ook tegen een training op keek, wanneer ik klaar was met de training dan voelde het direct als een veel betere dag. Of je sporten leuk vindt of niet, letterlijk in beweging komen zorgt er voor dat verschillende gelukshormonen zoals endorfine gaat stromen. 

Daarom is elke dag trainen essentieel om zowel fysiek als mentaal fit te blijven en motivatie te behouden. Daarin is het belangrijk om opzoek te gaan naar trainingen die bij je passen, voor de een is dat krachttraining voor de ander hardlopen. Ook kan je kijken of je training of beweging onderdeel kunt maken van je ochtendroutine. 

Alleen een wandeling in de ochtend kan al een hele positieve wending geven aan de dag. Zorg er voor dat je echt elke dag de tijd neemt om te bewegen. Een intensieve training of een rustige wandeling, zolang je maar in beweging komt.

3. Een stok achter de deur

Mocht ik een echte off-day hebben of ontzettend opzien tegen een trainingsdag dan zocht ik altijd afleiding door af te spreken met anderen en zo samen te gaan trainen. Enerzijds maak je een afspraak waardoor je jezelf minder hoeft te motiveren en anderzijds gaat de tijd samen sneller.

Ook als ondernemer kan je op deze manier samenwerken. Zoek een collega op om samen de taken uit te voeren, zoek afleiding in een andere omgeving waarin je gestimuleerd wordt om je werk af te maken, bijvoorbeeld een koffiebar met andere ondernemers.

De stok achter de deur maakt het vaak stukken makkelijker om taken uit te voeren. Zelfs met tegenzin lukt het dan nog om je beste werk te leveren.

Zelfs slechte dagen dragen bij aan het goede leven

Zolang de verhouding perfecte dagen, normale dagen en slechte dag in verhouding tot elkaar zijn, zoals de regel van een derde, mag je stellen dat je in balans bent. Je mag er niet vanuit gaan dat elke dag perfect is, maar zelfs op slechte dagen kan je prestaties leveren en je beste werk leveren. Misschien is dit niet je beste werk ooit, maar wel het beste wat je die dag kunt doen. 

Elke training leverde een bijdrage aan mijn doelen, zo geldt het ook voor jouw dagelijkse werk. Het werk is niet jouw eind doel, het dient bij te dragen aan je doelen en jouw goede leven, ook op off-days. Met deze drie adviezen zorg je er voor dat je zelfs op slechte dagen een bijdrage kan leveren aan jouw doelen en jouw goede leven.


Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen