Niet uit bed kunnen komen, dagelijks een in-kak-moment of een langere periode écht moe? Dat is niet hoe het hoort te zijn, af en toe eens een moe moment of een dagje met wat minder energie is logisch, die heeft iedereen. Maar wanneer je structureel vermoeidheid en een energie te kort ervaart dan wordt het tijd voor verandering. En die verandering hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Mijns inziens zijn er 3 factoren die grote invloed hebben op onze energie. 

  • Verkeerd voedingspatroon
  • Te weinig Lichaamsbeweging
  • Overmatige (digitale) prikkels

In deze blog wil ik je voor alle factoren een handvat geven die je direct toe kan passen en die daarmee ook bijdraagt aan jouw energie gedurende de dag. Zoek voor jezelf uit welke factor voor jou de meeste invloed heeft op je energie en vermoeidheid.

Plan de 7 eetmomenten.

Dit is misschien een open deur, maar voeding levert de energie die we nodig hebben om fatsoenlijk te functioneren. Toch zie ik nog dagelijks dat dit heel erg onderschat wordt. Wat je direct kunt doen is de planner downloaden en de 7 eetmomenten voor jezelf invullen.

Je hoeft nog niet te kijken naar specifieke voedingsmiddelen, in dit geval is het belangrijker om je lichaam de gehele dag te voorzien van energie. En dat doe je door regelmatig te eten.

Beweeg elke dag.

Dit is lastige voor velen. ‘Elke dag sporten, dat is niks voor mij’. Een uitspraak die ik regelmatig hoor. Eigenlijk onzin, want ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Niet iedereen is een topsporter en dat hoeft ook niet, maar wil je je energielevel verhogen dan is elke dag bewegen essentieel.

Het begint met het uitzoeken wat bij jou past. Elke vorm van beweging is goed, zolang het maar een half uur of langer is. Denk eens aan wandelen of fietsen, zeker op een zonnige dag draagt dit extra bij aan je energie.

De volgende stap is om elke dag iets in te plannen op een tijdstip vóór dat je normaal gesproken in kakt. Heb je moeite om in de ochtend op te starten, dan kan een half uurtje wandelen wonderen doen. Ik zelf merk in de loop van de middag dat mijn energie minder wordt, als ik na de lunch een half uur naar buiten ga heb ik minder moeite om in de middag mijn energie vast te houden.

Vermijd overmatige (digitale) prikkels.

Voeding en beweging dragen bij aan een verhoging van je energie. Alle prikkels die wij dagelijks binnen krijgen zijn juist een enorme belasting op onze energievoorraad. Wellicht herken je het nu ook heel goed, je werkt veel thuis en kijkt meer dan ooit naar een beeldscherm. Dat zorgt er voor dat we nog sneller vermoeid zijn normaal. Het vermijden van prikkels leidt dus niet tot een verhoging van je energie maar zorgt er wel voor dat je minder vermoeid raakt. En samen met de bovenstaande factoren draagt dit bij aan je algehele energie.

Wat je kunt doen is 3 momenten in de dag plannen waarin je letterlijk offline gaat. Waarin je alles uitzet en ervoor zorgt dat je vooral geen digitale prikkels binnen krijgt. Zowel het licht van beeldschermen als de meldingen die je op alle apparaten krijgt. Woon je in een drukke omgeving dan kan het slim zijn om even een rustig plekje op te zoeken.

Dit kan heel goed gecombineerd worden met een wandeling, zet dan wel je telefoon uit. Wat voor mij ook erg goed werkt is om tijdens de maaltijden niet met een computer of een telefoon bezig te zijn. Of ga eens een boek lezen gedurende dag, slechts 15 tot 30 minuten doet wonderen. Ook voor het slapen gaan plan ik nog een momentje rust in. Niet door tv te kijken, maar opnieuw te lezen en soms zelfs te mediteren. Mediteren is voor mij niks anders dan ademhalingsoefeningen doen.

Planning is key.

Zoals met heel veel zaken is een planning essentieel. Je moet voor jezelf duidelijk in kaart brengen wanneer je wat gaat doen. Op deze manier creëer je structuur en uiteindelijk rust in je hoofd, wat weer bijdraagt aan je energie. Gebruik de drie handvatten:

  • 7 eetmomenten op een dag
  • Dagelijks een half uur bewegen
  • Dagelijks 3 momentjes van rust inplannen

Wanneer je dit dagelijks doet zul je merken dat het makkelijker wordt én dat je meer energie krijgt om belangrijke of lastige zaken aan te pakken en af te maken.

Vind je het moeilijk om dit in je dagelijkse leven toe te passen, ik geef je graag een paar persoonlijke adviezen. Stuur je vraag dan gerust in.

Ga altijd voor de gezondst mogelijke optie. Gezonde voeding is altijd de basis voor succes en geluk in alles wat je doet. Heb je vragen of ideëen voor de blog, laat het weten via de contactpagina

Vond je deze tips nuttig of heb je nog meer tips? Laat het mij weten! Volg mij op social media, abonneer op de nieuwsbrief of laat een reactie achter!

Je bent welkom bij

Het Fitnesscentrum Roden

Kanaalstraat 60D

9301 LT Roden

Kom in contact via

+31 (0) 6 11 11 13 20

info@patrickvanderduin.com

 

Patrick van der Duin

KVK: 72797096

BTW: NL002344197B84

Algemene voorwaarden

 

Oeps! Jij bent nog sneller dan wij zijn...

Super tof dat je al geïnteresseerd bent in COREacademy, maar op dit moment zijn we achter de schermen nog hard aan het werk zodat jij écht het maximale uit je organisatie kan halen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Als je je inschrijft zorgen wij er voor dat jij als eerste alle updates ontvangt!

 

Je bent succesvol ingeschreven.