De prototype voor een productieve dag
20 mei 2020 
in Mindset

De prototype voor een productieve dag

Herken je dat? Dat je deze periode begint aan te lummelen? De dag simpelweg niet productief door komt? En je energieniveau te laag is? 

Het is natuurlijk een gevolg van de tijd waarin we leven. Toch kun je er zelf iets aan doen, ook al is dat niet makkelijk. Zelf ben ik altijd opzoek naar een manier om met meer energie de dag door te komen of productiever te zijn.

Het is voor iedereen anders. Er is geen blauwdruk om energiek de dag door te komen en er is ook niet perse een sleutel tot productiviteit. Wat is er dan wel? In deze blog leg ik je uit hoe ik mijn eigen prototype dagen maak en daarmee uit zoek hoe ik zo energiek, productief en voldaan mogelijk de dagen door kom.

Bewustwording

Het begint altijd met bewustwording en erkenning. Hoevaak zeg je wel niet dat het ‘goed’ gaat als iemand vraagt hoe het is? Het is een standaard antwoord, maar hoe goed gaat het echt?

Ga eens bij jezelf na, wat gaat er goed en wat kan ik nog verbeteren. Kun je alles doen wat je wilt of ben je futloos en heb je te weinig energie? Ik begon te merken dat ik moeilijker wakker kon worden en steeds eerder in de middag mijn energie begon te verliezen. Uiteindelijke leidde dit tot een te kort aan motivatie om nog iets te doen. Wanneer jij een gelijk patroon herkent dan is het goed om na te gaan waar dit vandaan komt.

Het probleem

Bewustwording en erkenning is wellicht de belangrijkste stap naar een verbetering van je energie en productiviteit. Want als je dit niet door hebt, zul je ook niet op zoek gaan naar verbetering. De tweede stap is het vinden van een oorzaak en dit kan heel moeilijk zijn. Wanneer je vermoeid bent en weinig energie hebt kan dat allerlei verschillende redenen hebben.

  • Te weinig slaap
  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Te weinig of verkeerde voeding
  • Te weinig sociale activiteiten
  • Te veel binnen (thuis)
  • Te veel stress
  • Een ziekte of andere medische reden.

En zo zijn er waarschijnlijk nog wel een aantal verschillende factoren te benoemen die jouw energielevel bepalen. In mijn geval ging het vooral om te weinig eten, te veel stress en te weinig structuur. Ook voor jouw kunnen dit de redenen zijn waardoor je vermoeid en weinig productief bent. Zeker nu we in een tijd leven waarin we weinig sociale activiteiten kunnen, veel thuis zijn en er veel onzekerheid heerst.

Toch is dit geen reden om het te laten zoals het is. Want ook al zijn er factoren die je niet kunt beïnvloeden, er zijn altijd mogelijkheden om jezelf te verbeteren. Ga daarom opzoek naar de oorzaken voor jouw energiedipjes, probeer te achterhalen waarom je nu minder goed funtioneert dan normaal. Schrijf dit vooral op, schrijf zoveel mogelijk op en bepaal vervolgens de grootste valkuilen.

Een prototype

Nu je weet dat het tijd wordt om een paar veranderingen in je dagelijkse structuur door te voeren en je weet wat de grootste oorzaken zijn van de verminderde energie, productiviteit of motivatie, dan wordt tijd voor een prototype. Het mooie van een prototype is dat het niet direct hoeft te kloppen of te werken.

Mijn advies is om te beginnen met het opschrijven van je dagelijkse routine. En direct de veranderingen op te schrijven waarvan jij denkt dat deze invloed hebben op het geen dat je wilt veranderen. In mijn geval moet ik dan meer structuur in mijn dag aanbrengen, zorgen voor meer ontspanning zodat ik minder stress of zorgen heb en daarnaast een regelmatiger eetpatroon waardoor ik letterlijk meer en betere energie binnen krijg.

Ook merkte ik dat het vele thuis zijn mij begon op te breken. Thuis werd een werkplek en daarbij voelde het alsof ik van opstaan tot slapen gaan moest werken. Niet ideaal voor je productiviteit, want het overzicht vertroebelt. Met dat inzicht ben ik gestart: vanaf vandaag ga ik vier dagen in de week, minimaal een halve dag naar kantoor. Niet om klanten te ontvangen maar om zonder prikkels te werken of te studeren.

dDit leidde voor mij tegelijker tijd tot een gestructureerder ochtendritueel. Om 6:45 uur opstaan, een wandeling of andere workout, rustig ontbijten én eten klaar maken voor de hele dag. Door mijn ochtenroutine aan te passen lukte het mij om de helft van de ‘problemen’ op te lossen. Vervolgens stap ik in de auto en ben ik volledig ontspannen de dag begonnen. Dit kost in het begin wat discipline, maar het motiveert tegelijkertijd ook. Zeker wanneer je de afspraken met jezelf op papier zet wordt het makkelijker om je er aan te houden.

Je kunt dit zelf ook op deze manier doen. Merk je dat je te laat op bed gaat? Start dan op dit punt zodat je uitgeruster wakker wordt in de ochtend. Door goed uit te zoeken waar jouw grootste valkuilen liggen voor je enerige en productiviteit, kan je gemakkelijker een nieuw patroon maken voor jezelf. Blijkt dit na één of twee dagen niet te werken, bewaar dan de zaken die wel effectief zijn en maak een nieuw prototype om de overige zaken te verbeteren.

Door het als een protoype te zien kun je het blijven verbeteren, waardoor je uiteindelijk een patroon of structuur zult ontdekken die bij jou past en jou ondersteunt om productiever, energieker en gemotiveerder de dag door te komen. Een mooie opdracht is om je valkuil op te schrijven in een oplossing vragende vorm. Voorbeeld: “Hoe kan ik zorgen dat ik ook aan het einde van de middag nog energie heb om te werken?” Wanneer je voor deze vraag 20 oplossingen gaan opschrijven zal er ten eerste een goede oplossing tussen zitten en ten tweede wordt je creatief.

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om het beste uit je dag te halen of om je doelen te behalen en jezelf te verbeteren. Dan help ik je graag verder. Deze zomer kun je online het zomer programma volgen om vol energie te geniet van de zomer!

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen