Mijn ochtendroutine van de 4 W's
01 september 2021 
in Mindset

Mijn ochtendroutine van de 4 W's

Een goed begin is het halve werk. Dit gezegde is in meer situaties toe te passen dan dat je wellicht denkt. Het geldt namelijk ook voor de start van de dag. Met een goede start van de dag kun je de gehele dag ‘winnen’. Een goede start van de dag kan er voor zorgen dat je beter met tegenslagen om kunt gaan die zich gedurende de dag kunnen voordoen. Of dat je je drukke agenda van A tot Z kunt doorlopen zonder in te kakken aan het eind van de middag. 

Een routine

Veel succesvolle mensen zoals topondernemers en sporters zorgen er voor dat ze in de ochtend gericht bezig zijn met het ‘winnen’ van de dag. Ieder doet dat op zijn eigen manier, maar allemaal zijn ze aan het opstarten zodat ze die dag het maximale uit zichzelf kunnen halen. Vaak zijn de routines gericht op het ontwikkelen van zowel het fysieke als mentale gestel. Denk bijvoorbeeld aan meditaties, ademhalingsoefeningen, yoga, hardlopen en fitnessen. Daarnaast is er nog een deel persoonlijke ontwikkeling, zoals het stellen van doelen en het plannen van je dag. En omdat je dit alles niet in 5 minuten kan doen, is op tijd opstaan een belangrijk onderdeel van de ochtendroutine. Hoe vroeg of laat jij de wekker zet is aan jou, maar elke dag uitslapen zorgt er niet voor dat je de dag gaat ‘winnen’ 

Het is wetenschappelijk bewezen dat vroeg opstaan met een bepaalde routine een positief effect heeft op de rest van je dag. Dat is waarom succesvolle mensen dit heel bewust toepassen en dit is ook de reden waarom ik mijn eigen routine ben gaan ontwikkelen. Ik heb het de routine van de 3 W’s genoemd.

Wekker

De eerste W is van de wekker, oftewel opstaan wanneer de wekker gaat. En dat lijkt misschien logisch, toch is het voor mij een van de moeilijkste onderdelen van de ochtendroutine, het direct uit bed komen als de wekker gaat. De wekker gaat doordeweeks om 6:00 / 6:15 uur en dan is het zaak om uit bed te komen. Als extra ondersteuning ligt mijn wekker buiten bereik van het bed waardoor ik er sowieso uit moet.

Water

Een van de belangrijkste onderdelen van mijn routine vind ik het water drinken. Zodra ik de wekker uit hebt gezet loop ik naar beneden en drink ik 2 glazen water, zo’n 500 ml. Ik neem gelijk mijn dagelijkse supplementen en zo zorg ik er voor dat de inwendige mens langzaam op gang komt. Tijdens de nacht zweet je vaak meer dan je verwacht, zo’n 500 ml per nacht en daarom is het goed om zodra je opstaat direct wat water te drinken. Daarmee zorg je er tegelijkertijd voor dat je de eerste 500 ml van je dagelijkse 2000/2500 ml binnen hebt gekregen.

Warming Up

Naast het ontwaken van de inwendige mens kies ik er voor om de rest van mijn lichaam bewust op gang te brengen. Omdat ik wat rugklachten heb en veelal met een stijve rug wakker wordt doe ik 10 minuten stretch en yoga oefeningen voor mijn rug. Via YouTube volg ik een zo simpel mogelijke yoga les zodat de rug verantwoord en rustig soepeler wordt.

Benieuwd welke yogaoefeningen ik doe: Bekijk dan deze link!

Wim Hof

Naast het drinken van twee glazen water is het volgen van de Wim Hof oefeningen voor mij de belangrijkste routine voor een energieke start van de dag. Voor mij houd dat in dat ik eerst een ademhalingsoefening doe en vervolgens een koude douche neem of na een warme douche nog een minuut koud afspoel. De combinatie van de ademhalingsoefeningen en het koud douchen zorgt er voor dat ik klaar ben om de dag te starten, zodra ik uit de douche loop sta ik volledig ‘aan’. Ik heb dan zo’n 25 minuten mijn routine gevolgd,  vervolgens maak ik een planning voor de dag en ben klaar om aan het werk te gaan!

Benieuwd welke Wim Hof ademhaling ik doe: Bekijk dan deze link!

Bonus: Workout

Voor het werk aan vind ik het prettig om nog te sporten. Dit zorgt er voor dat ik niet alleen energiek de dag kan starten, maar vooral de gehele dag energiek blijf. Drie keer in de week ga ik om 07:00 uur naar de sportschool en twee keer in de week ga ik 15 tot 20 minuten hardlopen. Als ik dit doe ga ik na de ademhalingsoefeningen sporten en na het sporten nog koud douchen. Deze routine sla ik ook wel eens over als ik vroeg moet werken of te veel getraind heb in de dagen er voor. Daarom het een bonus op de 4 W’s ochtendroutine.

Je eigen routine ontdekken

Laat je nu niet direct afschrikken door alle oefeningen, opdrachten en trainingen, maar probeer je eigen routine te creëren. Je hoeft ook niet perse om 06:00 uur op te staan, maar het is voor je gezondheid en voor je dagelijkse prestaties wel belangrijk om een vorm van ochtendroutine te creëren. Ben je nu elke ochtend gehaast en gestresst of heb je nauwelijks tijd voor je ontbijt en ben je aan het eind van de middag vermoeid, dan is het een goede stap om verbetering aan te brengen in het starten van je dag. Sta eens een half uur eerder op en neem de tijd voor je ontbijt, luister eens naar een ademhalingsmeditatie of volg een yogales. 

Maar bovenal, vermijd je telefoon in de ochtend, drink twee glazen water en doe enkele oefeningen voor een sterk lichaam. Want een goed begin is het halve werk.

Vind je het lastig om zelfstandig je leefstijl aan te passen en bijvoorbeeld een gezonde ochtendroutine te creëren? Dan help ik je als personal trainer graag verder. Met wekelijkse 1-op-1 trainingen zijn we niet alleen bezig met trainen van je fysieke lichaam maar ook met het creëren van een leefstijl waarmee jij elke dag het beste uit jezelf kan halen. Wil je daar mee over weten? Bekijk dan wat ik voor jou kan betekenen.

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen