Gezond leven moeilijk vol te houden? Nee, het is een makkie als je weet wat je écht wilt!
26 oktober 2020 

Gezond leven moeilijk vol te houden? Nee, het is een makkie als je weet wat je écht wilt!

Begin oktober heb besloten om tot de kerst suikervrij te eten, althans vrij van toegevoegde suikers. Ik schreef er een blog over, als je het nog niet gelezen hebt kun je het hier lezen:

“Suikervrij voor een kwartaal, energie voor een jaar”

Het komt er op neer dat ik zoveel mogelijk naturel eet, veel groente, veel fruit en voornamelijk volkoren graanproducten. Hetgeen waar ik het meest op moet letten is zoet broodbeleg, sausjes en koekjes of chocolaatjes die je onbewust heel vaak aangeboden worden. Ik zal direct maar toegeven dat volledig vermijden van deze lekkernijen mij niet is gelukt. Ik doe graag een kopje koffie in de stad en daar krijg je altijd een klein koekje of chocolaatje bij, dat chocolaatje had ik al op voor ik het door had. Volledig onbewust dus.

Maar verder gaat het goed, dat chocolaatje betekent voor mij niet het einde dit project het was slechts een moment van bewustwording. En in tegenstelling tot wat iedereen mij vraagt, is het niet moeilijk. Ik heb er geen enkel probleem mee om bepaalde producten weg te laten. Het geeft zelfs een gevoel van trots, want juist die producten die veel suikers bevatten dragen niks bij aan mij gezondheid. Het weglaten draagt dus juist bij aan mijn doelen en dromen.

Vooral wanneer ik iets lekkers afwijs en vertel dat ik toegevoegde suikers vermijd krijg ik de vraag of dat niet onmogelijk is om vol te houden. Het antwoord is dan heel simpel. “Nee het is helemaal niet moeilijk om dit voedingspatroon vol te houden.” De reactie is dan ook vaak hetzelfde: “Ik zou het niet kunnen.” Maar eigenlijk zegt iedereen dat ze het niet willen. En daar zit het grote verschil, je kunt het wel maar je wilt het niet écht.

Waar doe je het uiteindelijk voor?

Natuurlijk is iets lekkers belangrijk en is het ook helemaal niet nodig om je hele leven suikervrij te eten. Het gaat ook niet om het suikervrije dieet, het gaat om de stap naar een gezondere voeding en daarmee naar een betere gezondheid. Het veranderen van oude gewoontes en verbeteren van jezelf om je dromen na te streven, dat is waar het omgaat.

Mijn suikervrije avontuur gaat niet om het verbeteren van mijn gezondheid, ik doe het om dagelijks meer energie te hebben en meer te kunnen doen met de 24 uur die ik in een dag heb. Uiteindelijk gaat het om het waarmaken van mijn dromen. Dat is wat ik écht wil en dan is een periode suikervrij eten om mijn energie te verhogen een makkelijke opgave.

Wanneer je weet wat je echt wilt bereiken is het niet moeilijk om daar opofferingen voor te doen, je ziet het namelijk niet als opoffering maar als investering. Het wil niet zeggen dat het makkelijk is om je dromen of doelen te halen, maar de keuze maken om het vol te houden is niet moeilijk.

Een goede planning is essentieel om je dromen waar te maken

Daadwerkelijk jouw dromen en doelen waarmaken

Deze investeringen hoeven niet heel groot of ingrijpend te zijn, je kunt het op kleine schaal trainen om zo kleinere doelen of taken uit te voeren. Denk er bijvoorbeeld aan om op vaste tijden naar bed te gaan zodat je beter slaapt of beter uitgerust bent de volgende ochtend. Of een vaste structuur aanhouden als het gaat om wekelijkse trainingen om af te vallen. Het zijn kleine investeringen in je gezondheid die kunnen bijdragen aan een groter doel.

Misschien is je doel wel om promotie te maken op het werk. Daarvoor is het belangrijk dat je je werk goed doet en energiek bent om te presteren. Het is dan belangrijk om elke dag op tijd te slapen, wekelijks een aantal keer te sporten en minder te snoepen. Deze investeringen gaan jou helpen om je doelen te behalen en juist omdat je weet waar je het voor doet zal het je makkelijker afgaan. Je maakt namelijk de keuze om daadwerkelijk te gaan voor dat doel.

Om er achter de komen welke investeringen je kunt doen is het goed om na te gaan wat je doelen en dromen zijn. Vervolgens kijk je hoe jouw gezondheid daar aan kan bijdragen, wat kun je verbeteren om gezonder en energieker voor de dag te komen en efficiënter aan je doelen te werken. Start met het aanbrengen van kleine verbeteringen in je dagelijkse gewoontes en probeer deze vol te houden, wanneer dit lukt ga je een stapje verder en zo ga je door tot je je gewoontes bijdragen aan een betere gezondheid en daarmee bijdragen aan je doelen en dromen.

Vaak hebben we op het gebied gezondheid het doel van gewichtsverlies, bijvoorbeeld 10 kilogram afvallen in een bepaalde tijd. Belangrijk is om dat te bedenken wat het bereiken van dit doel bijdraagt aan jouw verdere toekomst, oftewel in de richting van jouw droom. Alleen op die manier weet je waar je het écht voor doet en zal het makkelijker worden om gezond te eten en dit gewicht te verliezen. Ik zal je een voorbeeld geven:

Eén van mijn dromen is een lange reis door USA, daar heb ik financiële mogelijkheden voor nodig. Enerzijds voldoende geld om de reis te bekostigen, anderzijds de mogelijkheid om voor een langere periode afwezig te zijn van mijn werk. Om deze droom waar te maken is een van mijn doelen om een onderneming te hebben dat op afstand bestuurd kan worden. Dat betekent dat ik komende tijd naast mijn studie en huidige onderneming de energie moet hebben om extra uren te werken en dit doel waar te maken. Een stap naar een betere energie is mijn (toegevoegde) suikervrije dieet.

Wat is jouw droom?

Om het iets makkelijker te maken kan je voor jezelf de volgende vragen beantwoorden:

  1. Wat is de droom die je écht wilt waarmaken?
  2. Wat is het eerste (kleine) doel dat je daarvoor moet bereiken?
  3. Welke rol speelt jouw gezondheid in het bereiken van deze doelen?
  4. Welke gewoontes weerhouden jou er op dit moment van om je gezondheid te verbeteren?
  5. Welke keuzes kun je maken om deze gewoontes stap voor stap te verbeteren?

Als je deze vragen beantwoord ben je al dichter bij een aantal veranderingen die je kunt doen in je leefstijl. Wil je ze echt volhouden, onthoud dan altijd waar je uiteindelijk écht voor doet, wat je droom is om in te investeren. Vind je dit interessant en ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen als het gaat om een betere gezondheid? Laten we eens online kennismaken om te kijken wat de mogelijkheden zijn!

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen