Halverwege maart ging Nederland in een ‘intelligent lockdown’ om de inwoners de beschermen voor het coronavirus. In de gezondheidswereld gingen de sportscholen dicht, fysiotherapeuten stopten er tijdelijk mee en ook alle andere coaches en trainers werden automatisch on hold gezet. Logisch, gezondheid voor alles.
Langzamerhand kwamen we er ook achter dat onze weerstand ontzettend belangrijk is in de strijd tegen het virus. Veel van de patiënten die op de IC terecht kwamen bleken welvaartsziekte gerelateerde klachten te hebben. Overgewicht werd zelfs genoemd als de grootste risico factor.
Daarom ging Nederland massaal hardlopen, wielrennen, wandelen, thuis trainen of naar een speelplaats om workouts te doen. YouTube werd vol gezet met oefeningen die je in huis of buiten kunt doen zodat je een beetje in shape kon blijven. Nu halverwege juni zijn we drie maanden verder en hoor ik nauwelijks nog iets over de thuistrainingen, zie ik lang niet zoveel wielrenners meer en wordt het hardlopen toch ook minder leuk.
Egodepletie
Er heeft zich namelijk een bepaald fenomeen voor gedaan, dit fenomeen heet egodepletie. Eigenlijk is egodepletie gewoon een moeilijk woord voor de uitputting van onze wilskracht. Langzaamaan neemt de wilskracht om de oefeningen en trainingen te doen af, daarnaast worden de verleidingen groter en stapelt de mentale vermoeidheid zich op. Een veel voorkomend gevolg is dat een groot deel van de Nederlands nu last heeft van coronakilo’s.
Afgelopen maanden is mij duidelijk geworden hoe uitputbaar onze wilskracht is en hoe dat onze gezondheid beïnvloedt. Wilskracht zorgt er namelijk voor dat we de moeilijke obstakels kunnen nemen die leiden naar ons doel. Wil je afvallen dan zul je verleidingen moeten weerstaan en wanneer je een marathon wilt lopen zul je moeten trainen om dit doel te bereiken, ook wanneer je spierpijn of je geen zin hebt.
Naar mate de obstakels zwaarder worden, wordt onze wilskracht meer en meer op de proef gesteld en zal dit uitgeput raken. In de afgelopen maanden dat het coronavirus een grote rol heeft gespeeld voor onze gezondheid is mij dus duidelijk geworden hoe belangrijk het is om je wilskracht en discipline op peil te houden. De wilskracht om daadwerkelijk je trainingen, gezonde voeding en thuiswerk te blijven doen. Niet alleen op het vlak van fysieke gezondheid maar ook voor de mentale gezondheid en het plezier dat je in je leven hebt is dit essentieel.
Wilskracht van een topsporter
Toch is egodepletie iets wat ieder mens heeft. De één sneller dan de andere, maar uiteindelijk zal iedereen zijn of haar wilskracht uitgeput raken. Zelfs topsporters hebben momenten dat ze het even niet meer op kunnen brengen, dat de wilskracht weg is en er geen discipline meer is om de trainingen te doen. Meestal worden de trainingen toch uitgevoerd, ondanks dat de eigen motivatie volledig verdwenen is wordt er toch verder gewerkt aan het gestelde doel.
Als het gaat om onze gezondheidsdoelen, bijvoorbeeld het verliezen van de coronakilo’s, kunnen we veel leren van topsporters. Want uit eigen ervaringen kan ik zeggen dan topsporters net mensen zijn en dus ook moeite hebben met wilskracht en discipline. Maar wat doet een sporter dan anders om zijn of haar doelen te bereiken?
- Een sporter heeft altijd een concreet en helder doel.
- Een sporter weet altijd waarom hij of zij niet doel nastreeft.
- Een sporter heeft altijd persoonlijke begeleiding om dit doel te bereiken.

Het maximale van mijn wilskracht gevraagd om mijn klassementtrui veilig te stellen in een slopende laatste etappe in Olympia’s Tour 2017.
De kracht van excentrieke motivatie
Door deze 3 patronen bij jezelf te onderzoeken en toe te passen zul je makkelijker je doelen realiseren en daarmee ook je gezondheidsdoelen, zoals het verliezen van de coronakilo’s. Vooral het derde punt, persoonlijke begeleiding, is voor veel mensen een belangrijk onderdeel in het bereiken van doelen.
Want jouw wilskracht is een vorm van intrinsieke motivatie, oftewel de motivatie die vanuit jezelf komt. Deze motivatie kan dus opraken of vervagen. Maar er is nog een vorm van motivatie, namelijk de excentrieke motivatie. Door deze te stimuleren zul je merken dat het makkelijker wordt om jouw gestelde doelen te realiseren. Een trainer of coach is hierin de sleutel tot succes. Een trainer kan jou motiveren om net een stapje extra te zetten, maar kan jou ook motiveren om wel een training te doen of wel de verleidingen te weerstaand. Met voldoende excentrieke motivatie kan je voorkomen dat jouw intrinsieke motivatie of wilskracht uitgeput raakt en kun je daadwerkelijk blijvend afvallen of trainen voor dat ene ultieme doel.
Wil jij het beste uit jezelf halen, persoonlijk én professioneel, dan zal jouw gezondheid op fysiek en mentaal vlak in topvorm moeten zijn. Om dit optimum te bereiken is het essentieel te leren van de methode die topsporters gebruiken om hun wilskracht niet uit te putten en daarom gebruik te maken van persoonlijke begeleiding. Als Personal Trainer kan ik jouw optimaal begeleiden door een persoonlijk trainingsplan en voedingsplan op te stellen en daarbij ook te zorgen voor de juiste motivatie op de momenten dat het nodig is. Eigenlijk de stok achter de deur om egodepletie te voorkomen en jou in topvorm te krijgen.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en hoe ik jou kan ondersteunen? Je krijgt van mij altijd een gratis en vrijblijvend een adviesgesprek om er achter te komen hoe jij in topvorm kunt komen. Maak een afspraak!