In de vorige blog over vetten heb ik je verteld wat vetten doen en waarom ze zo belangrijk zijn. In deze blog wil ik verder de diepte in. Wat zijn vetten nou precies en hoe werkt dat? Daarnaast iets meer informatie over vetten in voeding. Heb je de vorige blog iet niet gelezen dan kan het prettig zijn om die eerst nog eens door te lezen. Klik dan hier.

Goed inmiddels weet je waarom vetten belangrijk zijn. Het zijn brandstoffen, bouwstoffen, bescherming én een transportmiddel voor vitamine A, D, E en K. Nu wil ik je kort gaan vertellen hoe dit precies werkt. Voordat ik je dat kan uitleggen is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten vet zijn. Misschien heb je wel eens van goed en slechte vetten gehoord, maar dat is erg kort door de bocht. Er zijn verschillende soorten vet. In deze blog ga ik er een 4 behandelen, onverzadigde vetten, verzadigde vetten, transvetten en cholesterol.

Onverzadigde vetten

Misschien heb je er wel eens van gehoord. Het zijn verbindingen die nog niet verzadigde zijn, oftewel deze verbinding zou nog een of meerdere bindingen kunnen leggen met andere stoffen. De stof of verbinding die wordt gemaakt bepaald de functie en het effect van de vetten. Zo kunnen bepaalde vetten gunstige effecten hebben op het cholesterol in ons lichaam en daarmee ook positieve effecten hebben op onze bloedvaten en het hart.

In de volksmond worden dit ook wel de gezonde vetten genoemd. Maar dat betekent niet dat andere vetten perse ongezond zijn, juist niet. Alles gaat om verhoudingen, zo ook met onverzadigde vetten. De algemene richtlijnen zijn om 30-35% van je voeding uit vet te laten bestaan. Daarvan is het aan te raden om 20-25% aan onverzadigde vetten te nuttigen. Dit is natuurlijk lastig om te bepalen welke vetten in een voedingsmiddel zitten en hoeveel dan precies. Het is ook niet essentieel om dit allemaal te weten. 

Wat wel belangrijk is om te weten is dat verzadigde vetten vooral in plantaardige voedingsmiddelen voor komen. Hierbij kun je denk aan noten, olijven, olijfolie, avocado, etc. Een uitzondering hierop zit vis. Vette vissoorten bevatten veel onverzadigde vetten.

Verzadigde vetten

Het verbaas je wellicht niet dat verzadigde vetten geen ruimte hebben om extra bindingen aan te gaan, daarom zijn ze ook verzadigd. Deze vetten worden vaak afgedaan als ongezonde vetten die zoveel mogelijk vervangen moeten worden door onverzadigde vetten. Maar dit is onterecht. Want verzadigde vetten hebben ook een belangrijke voor ons lichaam.

Verzadigde vetten zijn vaak dierlijke vetten en daarmee bevatten ze ook heel veel voedingsstoffen die niet zo makkelijk uit plantaardige voeding te halen is. Maar daarnaast is verzadigd vet ook veel prettiger om mee te koken.

Een uitzondering is kokosolie, een plantaardig maar wel verzadigd vet en daarmee in de volksmond een ongezonde vet. Hoewel ik je niet wil adviseren om een pot kokosolie naar binnen te lepelen heeft kokosolie veel goede eigenschappen. Het heeft bijvoorbeeld een heel hoog rookpunt. Dit betekent dan kokosolie heel goed gebruikt kan worden op hoge temperaturen zonder dat de structuur van de vet veranderd. Wanneer je in olijfolie of boter kookt, dan kan er na een tijdje gaan walmen en veranderd de structuur van de vet, het koekt ook aan in de pan. Kokosolie heeft dit niet, waardoor het veiliger is om mee te koken.

Zelfs het voedingscentrum, de autoriteit op het gebied van voeding (volgens velen) zegt dat verzadigde vetten ongezond zijn terwijl dit dus niet perse zo is. Nogmaals, alles valt of staat met de gewoontes en verhoudingen die jij creëert.

Transvetten

Dan zijn er ook nog transvetten, dit zijn wél ongezonde en gevaarlijke vetten. Het zijn namelijk onverzadigde vetten die gedeeltelijk gehard worden. Oftewel onverzadigde vetten die door een chemisch proces (gedeeltelijk) verzadigd gemaakt worden. Deze vetten worden gebruikt voor de bereiding van harde frituurvetten, snacks, koek en gebak. 

Gelukkig zijn wetten die de aanwezigheid van transvetten gedeeltelijk verbieden in onze voeding waardoor we het veel minder binnen krijgt. Want transvetten worden dus bewerkt en daardoor ontstaat een chemische structuur die ons lichaam heel moeilijk kan verwerken. Dit leidt kan leiden tot een ophoping van deze vetten in onderhuidsvetweefsel en zijn dus erg moeilijk te verliezen.

Cholesterol

Als laatste wil cholesterol nog toelichten. Cholesterol is niet een vet, maar een vetachtige stof. Het heeft dus vergelijkbare chemische structuren maar is geen vet. Cholesterol kennen de meeste mensen als een gevaarlijke stof voor onze bloedvaten. Het zorgt er voor dat vaten dicht slibben omdat cholesterol aan wanden blijft kleven. Dit is niet perse waar, want net als vetten zijn er verschillende soorten cholesterol. Voor het gemak zijn dit HDL en LDL cholesterol.

Cholesterol is ook een stof dat ons lichaam van nature aanmaakt, het komt dus niet perse uit onze voeding. Het lichaam maakt cholesterol aan als antistof tegen allerlei verschillende infecties, dit is de HDL variant die daar belangrijk in is. De LDL variant komt veel uit ongezonde voeding zoals snacks, koek, etc. 

Wanneer iemand een hoog cholesterol heeft kan het dus heel goed zijn dat er verschillende ontstekingen in het lichaam zijn, waardoor het lichaam meer cholesterol aanmaakt. Een andere reden kan zijn dat de voeding te veel cholesterol bevat, dit is goed op te lossen door gezondere voedingsgewoontes te hanteren. Bijvoorbeeld door minder dierlijke vetten te nuttigen, minder snacken en meer groentes te eten.

Maar wat nog veel gebeurt is dat iemand cholesterol verlagende medicijnen krijgt. Wat dan eigenlijk gebeurt is dat we met een chemische oplossing het cholesterol verlagen, terwijl het ook heel goed kan zijn dat dit lichaamseigen cholesterol is en we eigenlijk de oorzaak van de ontsteking op moeten zoeken en verhelpen. Mijn advies hierin is om altijd eerst met je voeding te starten in plaats van medicatie.

Advies

Om de blog af te sluiten wil ik je graag een advies meegeven omtrent vetten. Transvetten zijn ongezonde vetten die je zoveel mogelijk moet mijden, maar verder zijn vetten erg belangrijk voor onze gezondheid. Ongeacht ze verzadigd of onverzadigd zijn. Wil je zeker weten dat je gezonde voedingsgewoontes aanleert, dan zal ik op het gebied van vetten maximaal 4 keer per week vlees eten, 1 of 2 keer vis en de overige dagen vegetarisch met een goede pasta of iets dergelijks. Hiermee verlaag de dierlijke vetten. Als je daarnaast dagelijks 1 of 2 handjes ongezouten noten eet en kookt in olijf of kokosolie dan weet je zeker dat je ook alle belangrijke vetten binnen krijgt. 

Als het gaat over roomboter of halvarine/margarine. Ik kies voor roomboter, waarom? Dit is een natuurlijk product. Bij het produceren van halvarine en margarine komen veel meer processen en ingrediënten samen om tot het product te komen.

Ga altijd voor de gezondst mogelijke optie. Gezonde voeding is altijd de basis voor succes en geluk in alles wat je doet. Heb je vragen of ideëen voor de blog, laat het weten via de contactpagina

Vond je deze tips nuttig of heb je nog meer tips? Laat het mij weten! Volg mij op social media, abonneer op de nieuwsbrief of laat een reactie achter!

Oeps! Jij bent nog sneller dan wij zijn...

Super tof dat je al geïnteresseerd bent in COREacademy, maar op dit moment zijn we achter de schermen nog hard aan het werk zodat jij écht het maximale uit je organisatie kan halen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Als je je inschrijft zorgen wij er voor dat jij als eerste alle updates ontvangt!

 

Je bent succesvol ingeschreven.