Wat je moet weten over vitamine A

Met vitamine A trap ik de reeks af waarin ik alle vitamines wil behandelen zodat jij een duidelijker beeld hebt van de vitamines, wat ze doen, waar ze in zitten en hoeveel we eigenlijk nodig hebben.

Vitamine A is een vitamine die wij zowel middels onze voeding binnen kunnen krijgen als dat ons lichaam het zelf aanmaakt. Wanneer we vitamine A via onze voeding binnen krijgen dan is het belangrijk om te weten dat vitamine A een in vet oplosbare vitamine is. Dat betekent dat je voor een goede opname in het lichaam voldoende vetten moeten eten waar vitamine A in zit. Vitamine A zit voornamelijk in dierlijke producten en met name in lever.

Toch kennen de meeste mensen vitamine A uit wortelen. Dit klopt gedeeltelijk, want ondanks dat vitamine A voornamelijk uit dierlijke producten komt, komen de ‘carotenoïden’ uit onder andere wortelen. Carotenoïden zijn de grondstoffen die het lichaam nodig heeft om zelf vitamine A aan te maken. In wortel zit bijvoorbeeld veel beta-caroteen, dat omgezet kan worden in vitamine A. Daarnaast bevat ook zoete aardappel veel carotenoïden.

Maar waarom is vitamine A zo belangrijk?

Net als alle andere vitamines en mineralen heeft vitamine A een bepaalde functie die het moet vervullen om te zorgen dat de processen in het lichaam door kunnen gaan zoals het zou moeten. Vitamine A is erg belangrijk voor een normale groei van ons lichaam, de groei van haren en nagels, het opbouwen van lichaamscellen (voornamelijk huidcellen) en natuurlijk is vitamine A belangrijk voor onze ogen. Het zorgt er voor dat wij goed scherp kunnen stellen in het schemer. Dit alles samen zorgt ervoor dat vitamine A een hele belangrijke rol speelt in het afweersysteem van ons lichaam.

Kortom vitamine A is ook een belangrijke vitamine in onze gezondheid. Toch hebben we het vaker over een vitamine D of vitamine C te kort dan een vitamine A te kort. Dit komt omdat we over het algemeen voldoende Vitamine A in onze voeding binnen krijgen. Vooral mensen die veganistisch zijn moeten aandacht besteden aan de lage inname van vitamine A, door het mijden van dierlijke producten.

Het advies voor mannen is om dagelijks ± 800 microgram vitamine A te nuttigen. Voor vrouwen ligt de aanbevolen hoeveelheid op ± 680 microgram per dag. Als voorbeeld is het goed om te weten dat 1 broodje leverworst of leverpaté al zo’n 1200 microgram bevat, ruim voldoende dus voor 1 dag. Daarmee kun je al zien dat we in Nederland niet snel een vitamine A te kort zullen hebben.

Een te hoog vitamine A gehalte in het lichaam komt ook niet veel voor en zal vooral ontstaan door een te hoge inname van supplementen. Slik je dus vitamine A of lever supplementen kijk dat goed op de hoeveelheid per eenheid om te hoge doseringen te voorkomen.

Mijn voedingsadvies

Mijn advies is om dagelijks een portie zuivel te nuttigen, let op dat je dan wel de volle variant kiest. Dit bevat meer vet en daarmee ook meer essentiële voedingsstoffen. Daarnaast zal ik 2 of 3 maal per week groentes eten zoals wortels, zoete aardappel, broccoli of boerenkool. Let daarbij op dat je verse variant kiest zodat er nog geen voedingsstoffen verloren zijn gegaan.

Ga altijd voor de gezondst mogelijke optie. Gezonde voeding is altijd de basis voor succes en geluk in alles wat je doet. Heb je vragen of ideëen voor de blog, laat het weten via de contactpagina

Vond je deze tips nuttig of heb je nog meer tips? Laat het mij weten! Volg mij op social media, abonneer op de nieuwsbrief of laat een reactie achter!

Oeps! Jij bent nog sneller dan wij zijn...

Super tof dat je al geïnteresseerd bent in COREacademy, maar op dit moment zijn we achter de schermen nog hard aan het werk zodat jij écht het maximale uit je organisatie kan halen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Als je je inschrijft zorgen wij er voor dat jij als eerste alle updates ontvangt!

 

Je bent succesvol ingeschreven.