Voedingsadvies om op de MTB te jagen in het bos
05 oktober 2023 

Voedingsadvies om op de MTB te jagen in het bos

Het wielerseizoen is nagenoeg voorbij. De eerste indoor-trainers worden afgestoft en de winterfietsen worden opgelapt. Vaak gebruiken we de wielerwinter, welke loopt van oktober tot  januari, om de teugels te laten vieren. We doen wat alternatieve trainingsvormen en slaan er alternatieve voedingsgewoontes op na. Zo ruilen de meeste wielrenners de racefiets in voor de MTB en duiken we massaal de bossen in met een of andere veldtoertocht. Zo’n 2 tot 3 uur jagen door het bos en het veld. Hét recept voor vele renners om niet te eten, weinig drinken en helemaal leeg thuis te komen.

Jaag jij, net als vele anderen, komende weken ook het bos door, zorg dat je dan tenminste deze drie voedingsadviezen opvolgt:


1. Liever een klein maar snel verteerbaar ontbijt.

Die veldtoertochten moeten altijd absurt vroeg starten. Als je niet in het naastgelegen dorp woont moet je vaak vrij vroeg uit de veren en is het dus geen sinecure om 2 tot 3 uur voor vertrek veel te eten. Gelukkig hoeft dat ook niet, je kan er ook voor kiezen om een ontbijt te nemen wat snel verteerd zodat je wel een voorraadje energie hebt.

Stel je kauwt normaal een dik bord havermout weg, dan heeft dit tijd nodig om te verteren. Doe je dit drie uur voor vertrek dan is het misschien wel verteerd, maar heb jij zin om rond 06:00 uur te ontbijten voor een training? Neem je ditzelfde ontbijt later dan is het nog niet goed verteerd, heb je dus nog niet de energie die je wel wilt hebben én start je (waarschijnlijk heel intensief) op een halfvolle maag.

Een beter alternatief is een kleiner ontbijt dat snel verteerd en energie levert. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie met havervlokken en fruit. Doordat het vloeibaar is, zijn de voedingsstof al voor een deel afgebroken en wordt het sneller verteerd. Je zou ook kunnen kiezen voor twee plakken wit brood met zoet beleg, bijvoorbeeld jam. Op deze manier hoef je niet extra vroeg te ontbijten, je hebt energie wanneer je vertrekt en je hoeft niet met een volle maag een inspanning te leveren.


2. Starten met twee bidons vol energie.

Tijdens de inspanning wordt er veel maar dan ook echt veel te weinig gegeten en gedronken. Logisch want de meeste renners vertrekken als een bezetene, nemen geen tijd voor voeding en racen in een streep door naar het de finish. Aan de andere kant is het soms ook gewoon lastig om op de single tracks of hobbelige paden iets uit je zakje te pakken en op te eten.

De makkelijkste manier om jezelf geen hongerklop te bezorgen is energie binnen krijgen via je drinken. Snel een paar slokken nemen op een recht pad is vaak nog goed te doen. Als het je lukt om gedurende de tocht twee normale bidons leeg te drinken dan kun je voldoende energie binnen krijgen. Zeker als je kiest om sportvoeding in je bidons te doen. Twee bidons met 30-40 gram koolhydraten leveren altijd meer energie dan niks.


3. Sla die bouillon en krentenbol maar over.

Dan zijn er halverwege vaak de voedingsposten. Het standaard menu bestaat uit halve krentenbollen, beker bouillon, beker ranja, een stroopwafel en wat winegums. Heb je een goede veldtoertocht dan liggen er soms zelfs nog sportrepen of zelfs gels. Maar dat is vaker uitzondering dan de regel.

Zelf sla ik bijna alles over in deze post. Want nu je halverwege bent en waarschijnlijk 1,5 tot 2 uur hebt gefietst zonder te eten is het belangrijk om snelle energie binnen te krijgen. Een krentenbol is lekker, maar geeft waarschijnlijk pas energie als je gefinisht bent. Bouillon is goed voor de zouten, maar ligt ook wat vettig op de maag. De beker ranja zal ik wel snel op drinken en als er een sportreep ligt dan kan je die ook zeker nemen.

Mijn advies is om de voedingspost te gebruiken om je eigen voeding te nuttigen. Neem een reepje of gel mee die je dan snel kunt nemen, het is op dat moment de snelste energiebron en helpt jou om een energie dip te voorkomen.


Samenvattend, die veldtoertochten zijn veredelde wedstrijden en eten blijft dan lastig. Laat staan als het natte koude ritten zijn waar je je handen nauwelijks van het stuur krijgt. Om toch voldoende energie binnen te krijgen en de rit goed uit te rijden hoef je niet veel te eten, maar is het vooral belangrijk om op de juiste momenten snelle energie binnen te krijgen.

Een ontbijt dat snel verteerd en voldoende energie geeft voor het eerste uur, twee bidons met sportvoeding voldoende energie binnen te krijgen waarmee je het tweede uur doorkomt en snelle energie in de vorm van gels en repen die je in post kunt opeten zodat je het laatste uur of laatste twee uur ook nog lekker kunt jagen.

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu help ik talentvolle wielrenners om ook koersen te winnen en een succesvolle carriere na te streven. Dat doe door ze te ondersteunen met persoonlijke voedingsadviezen en winnen voedingsstrategiën aan te leren.
Reactie plaatsen