Een gezonde leefstijl bestaat uit een verantwoord voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een balans in werk en ontspanning. Waarschijnlijk zijn dit geen nieuwe inzichten, maar hoe kan het dat we toch vaak heel veel moeite hebben om daadwerkelijk gezonder te gaan leven? Als we het hebben over gezond eten, dan begrijp ik heel goed dat het lastig is om je elk moment van de dag te houden aan een vast voedingspatroon. Er zijn veel afleidingen en gezond eten vraagt gewoon iets meer inzet dan dat je gewend bent.
Maar wanneer we het hebben over lichaamsbeweging dan is dit niet iets waar je elk moment mee bezig hoeft te zien. Voldoende lichaamsbeweging komt neer op zo’n 30 minuten per dag bewuste en actieve inspanning. In vele adviezen wordt ook het huishouden meegenomen of in de tuin aan het werk, maar ik bedoel een half uur per dag wandelen, hardlopen, fietsen, krachttraining of sporten bij de plaatselijke vereniging. Lukt dit niet dagelijks dan kan je ook 3,5 uur lichaamsbeweging verdelen over de week. Bijvoorbeeld drie keer per week een dik uur sporten.
Voldoende bewegen is niet alleen belangrijk om energie te verbranden zodat je niet te veel kilo’s aankomt, maar het is vooral belangrijk om je lichaam te onderhouden zodat het bewegelijk blijft. Want (te veel) rust, roest en dat geldt niet alleen voor machines, maar ook voor het menselijk lichaam.
Waar komt de drempel vandaan?
Ondanks dat we wel weten dat beweging belangrijk is voor ons lichaam blijkt dat het in de praktijk voor velen ontzettend is om te voldoen aan deze 3,5 uur per week. Hoe dat precies kan ben ik uit gaan zoeken. De uitkomst is niet verrassend, er zijn namelijk een drietal redenen die vaak terug komen: te weinig tijd, te weinig energie en te weinig motivatie.
We leven in een wereld waarin iedereen druk is en weinig tijd heeft. Het kan dan zeker voor komen dat er af en toe eens een dag is dat je écht geen tijd hebt om te sporten, maar in een week zullen er altijd momenten zijn die het toe laten om even te sporten. Heb je het idee dat je echt geen tijd over hebt, dan is het wellicht een goed idee om je planning opnieuw te bekijken en tijd in te plannen voor het sporten.
Wanneer je wel voldoende tijd hebt is er vaak een andere reden om niet te sporten. Te weinig energie is iets wat ik erg vaak hoor als reden om niet te sporten. Na een lange werkdag willen we liever op de bank tv kijken dan dat we nog een lange wandeling maken of naar de sportschool gaan. Wanneer ik doorvraag blijkt het in bijna alle gevallen niet om een fysieke vermoeidheid te gaat, maar om mentale vermoeidheid. Simpelweg hebben we geen energie om de motivatie te vinden om te gaan sporten. Lukt het je om toch te gaan, dan merk je waarschijnlijk ook dat je met meer energie terug komt. En juist daar ligt de sleutel tot het overwinnen van de drempel, ook als je wel tijd en energie hebt maar geen motivatie dan kunnen we met die sleutel juist wél de motivatie vinden.

Is sport voor jou een inspanning of is het ontspanning?
Sleutel om de drempels te overwinnen
Ik ben er achter gekomen dat er een belangrijke oorzaak is die ten grondslag ligt aan de drempels om voldoende te bewegen. Bij iedereen die ik heb gevraagd heeft het te maken met de inspanning die geleverd moet worden. In bijna alle gevallen (van het overslaan van een training) zien we op tegen de inspanning die geleverd moet worden, lichaamsbeweging of sporten wordt (onbewust) geassocieerd met vermoeidheid.
Die vermoeidheid kan je zien als een soort pijn. En de psychologie achter pijn vertelt ons dat de mens liever pijn vermijdt dan geluk ervaart. Het leveren van een inspanning geeft dus een vorm van pijn die we liever vermijden dan dat we de voordelen van een training willen ervaren. Willen we wekelijks meer bewegen dan zullen we een oplossing moeten vinden voor het vermijden van deze pijn.
Hoe je dat kan doen is in theorie heel simpel, de training of lichaamsbeweging een nieuwe associatie geven. Dus iets niet meer zien als inspanning, maar als ontspanning. Om deze associatie daadwerkelijk te veranderen is een ander verhaal, dit heeft waarschijnlijk te maken met hoe je het jezelf hebt aangeleerd. Daarom vinden sommige mensen sporten ontzettend leuk en vinden anderen het verschrikkelijk.
Wat we moeten doen is onze kijk op het sporten aanpassen. De beste manier om dit te doen is je gedachten te verleggen naar de voordelen die het sporten je geeft, oftewel het gevoel van voldoening. Wanneer je deze gedachte kan oproepen zal het sporten veel meer als ontspanning voelen, het wordt een soort therapie van ongeveer een uur waarbij je je energieker en gelukkiger voelt dan er voor.
Plannen, anders denken, doen, herhalen
Wanneer je af en toe eens met tegenzin gaat sporten of bewegen dan weet je waarschijnlijk ook dat het achteraf helemaal niet nodig bleek te zijn. Deze gedachte moet je vasthouden, want op die manier kun je de associatie dat sport een inspanning is ombuigen naar sport is ontspanning en ontspanning is normaalgesproken geen pijn die je hoeft te vermijden.
Ik zeg niet dat je vanaf vandaag elke keer met gemak de deur uitgaat om te wandelen, fietsen, hardlopen of wat je ook wilt gaan doen, maar door je associatie te trainen zal het makkelijker én leuker worden. Met als gevolg dat je gehele lichaam beter gaat functioneren, je meer energie krijgt en je simpelweg gelukkiger voelt.
Je kunt je associaties trainen door elke week een planning te maken, in de planning begin je als eerste met de taken die nodig zijn voor jouw gezondheid, denk bijvoorbeeld aan het plannen van de beweegmomenten. Dit mag dagelijks in de ochtend, middag of avond, maar het mag ook verdeeld over de week. Zoek in ieder geval een moment of momenten die jou goed uitkomen. Zo maak je tijd om te sporten en hoeft het niet ergens in je drukke agenda gestopt te worden, op die manier voelt het veel meer als een moment voor jezelf en geeft het al sneller een gevoel van ontspanning. Je bent dus onbewust al je gedachten aan het veranderen.
Merk je dat je vlak voor de training toch geen zin in hebt, probeer dan te denken aan de voordelen die het je oplevert, zowel op korte als lange termijn. Bijvoorbeeld het trotse gevoel na de training, maar het kan ook een gezond gewicht zijn dat je nastreeft op lange termijn. Merk je dat je hier moeite mee hebt, schrijf dan na elke training op hoe je je voelt. Als het goed is voel je je dan positief en door dit op te schrijven neem je die associatie op in je onderbewust zijn. Je kunt het zelfs als notitie toevoegen aan het volgende trainingsmoment in je agenda.
De laatste stap is het herhalen, oftewel doorzetten. Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat de training écht verkeerd uitkomt of dat je echt niet fit bent. Maar probeer jezelf altijd te houden aan de planning die je gemaakt hebt, je kunt beter een trainingen vervangen door een andere activiteit dan dat je de hele training overslaat. Daarmee bedoel ik dat wanneer je hebt gepland om te gaan hardlopen maar dit echt niet uitkomt of lukt, je het kan vervangen door een rustige wandeling in plaats van het helemaal te annuleren.

Doe iets wat je leuk vindt en maak het een moment van ontspanning
Doen wat je leuk vind en het zoeken naar een stok achter de deur
Het kan ook zijn dat je iets doet wat je écht niet leuk vindt. In dat geval is het goed om op zoek te gaan naar een sport die je wel leuk of leuker vindt. Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden om 3,5 uur in de week te sporten of te bewegen, kijk eventueel eens op google naar sporten die je in je vrije tijd kunt doen.
Een andere optie is om iemand te vinden die jou kan motiveren, dit kan een trainer zijn maar ook een vriend of vriendin kan dit voor je doen. Je kan eventueel samen sporten of alleen iemand hebben die je herinnert aan de voordelen van het bewegen. Het belangrijkste is dat je jezelf traint om een positieve associatie tegenover het sporten aan te leren, ga uit van de ontspanning en niet van inspanning. Je zult merken dat het je makkelijker af gaat en je het leuker gaat vinden, samen zorgt het voor nog meer positieve gedachten tegenover het sporten!
Wil je iemand hebben die jou kan ondersteunen in je trainingen en die je helpt om te bepalen wat je in de week moet doen om je gezondheidsdoelen te halen, dan help ik je graag verder als personal trainer. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Meer informatie vind je in deze link.