Waarom je juist wél moet sporten in deze hitte!
26 juni 2020 

Waarom je juist wél moet sporten in deze hitte!

De een komt tot bloei in tropische temperaturen en dan andere verschrompeld al bij de gedachte van een warme dag. Vroeger behoorde ik ook tot de laatste categorie. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden kwam voelde dat voor mij al als een hittegolf. Ik was sloom, de trainingen gingen slechte en ik bleef het liefst binnen. De afgelopen twee jaar is daar verandering in gekomen. Ik ben de warme dagen gaan waarderen en heb een manier gevonden om mijzelf er op aan te passen. De eerste was een mentale aanpassing, het niet irriteren aan het weer. En de tweede aanpassing was om goed te gaan zweten en zorgen dan mijn lichaam de warmte goed kwijt kan.

Juist die laatste aanpassing is voor vele anderen ook mogelijk. Ik hoor namelijk veel om mij heen dat men dit weer ook verschrikkelijk vindt, ze niet meer kunnen functioneren en proberen dan ook zo weinig mogelijk te doen. Mijn advies is om juist wel iets extra’s te gaan doen en daarmee bedoel ik: ga met het warme weer wél sporten in plaatsen van niet sporten.

Ik wil je daarmee niet de oververhitting in jagen, maar ik wil jou wel uitdagen om je lichaam uit zijn de spreekwoordelijke comfort zone te halen en daarmee aan te passen aan de warmte tijdens de inspanning. Je kunt het vergelijken met het zitten in een sauna, wanneer je daar een kwartier in zit past het lichaam zich aan en zal het de volgende keer beter om kunnen gaan met de hoge temperaturen. Je traint je lichaam eigenlijk om de extreme warmte beter te kunnen handelen, zodat het de volgende keer beter in staat is om te gaan met fysieke stress dat het krijgt van de warmte.

Het mechanisme van het lichaam om warmte af te voeren is door te zweten. Dit mechanisme wordt in de sauna aangesproken en getraind om efficiënter zijn werk te doen. Dit doet zich voor in de sauna, maar ook tijdens het sporten. Wanneer je workout doet, je een fietstocht maakt of je aan het voetballen bent gaan de temperaturen in je lichaam omhoog. Vervolgens gaan we zweten zodat het lichaam kan afkoelen en de interne temperatuur gelijk kan blijven, zo’n 37 graden.

Met temperaturen die neigen naar de 30 graden, of zelfs warmer, gaan de temperaturen van het lichaam ook omhoog. Zijn we ‘getraind’ om met deze stress om te gaan, dan kunnen wij op warme dagen simpelweg beter functioneren. De afgelopen jaren ben ik beter om gegaan met deze fysieke stress voor het lichaam, waardoor ik nu veel minder moeite heb om goed te functioneren tijdens de hitten. Ik kijk er zelfs naar uit.

Daarvoor heb ik eigenlijk drie dingen veranderd: Ik ben mij minder gaan ergeren aan de warmte en pas op warme dagen mijn tempo een klein beetje aan. Daarnaast ben ik veel meer water gaan drinken, ook op niet warme dagen. Als laatste ben ik meer gaan trainen en sporten op warme dagen.

En vooral het water drinken en sporten wil ik jou ook adviseren. Drink dagelijks 2-3 liter water om je lichaam continu te zuiveren en om alle processen in je lichaam te ondersteunen. Water is na zuurstof de belangrijkste levensbehoefte. Op warme dagen is mijn advies om zelfs 3-4 liter te drinken, vanwege het vele zweten. Af en toe een glas ranja met een snufje zout is daarbij goed om de vochthuishouding goed te reguleren.

Daarnaast het sporten op warme dagen. Het is te vergelijken met het voorbeeld van de sauna zoals ik hierboven heb beschreven. Door op warme dagen een matig intensieve inspanning te leveren, vraag je van je lichaam om beter met de warmte om te gaan. Je lichaam past zich aan om op temperatuur te blijven, door deze aanpassing is het voor jou ook makkelijker om de warmte te handelen. Daarbij is het wel essentieel dat je tijdens het sporten voldoende drinkt, let op dat je altijd iets van suikers en zouten toevoegt als het warm is.

Ook is het belangrijk om na de inspanning je lichaam voldoende af te koelen en tijd te nemen zich te acclimatiseren. Een koele douch en een rustige lunch na de inspanning is voldoende. Als laatste moet je er opletten dat je geen extreem zware inspanningen gaat doen, wanneer het lichaam oververhit raakt werkt het sporten juist averechts.

Als voorbeeld heb ik vanochtend 2 uur gefietst op een rustig tempo. Onderweg ging ik even in de schaduw zitten voor een kop koffie en na de training ben ik koud gaan douchen, heb ik twee plakken brood gegeten en typ ik deze blog. Ik heb dus een matig intensieve inspanning geleverd zodat mijn lichaam zich extra aanpast aan de warmte, ik heb mijzelf niet oververhit, ben afgekoeld onder een koude douch en ben daarna gaan acclimatiseren door rustig achter het bureau te zitten. Nu kan ik de hitte aan omdat ik mentaal al gewend ben aan de warmte en omdat het mechanisme van mijn lichaam om af te koelen extra is gestimuleerd en zijn werk doet.

Vind je het moeilijk om jezelf te motiveren en te sporten in de hitte of wil je zekerheid dat je niet te veel doet en de training goed bij jou past? Dan is persoonlijk trainingsbegeleiding perfect voor jou. Met een Personal Trainer werk je gericht naar jouw gezondheidsdoelen en heb je altijd de aandacht, zekerheid en veiligheid die je nodig hebt om goed te sporten en het beste uit jezelf te halen, oók op warme dagen zoals vandaag. Je krijgt van mij altijd een gratis proeftraining. Interessant? Bekijk het aanbod!

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen