Waarom zou je in de zomer ongezonder gaan leven?
27 juli 2021 

Waarom zou je in de zomer ongezonder gaan leven?

Als je naar buiten kijkt zou je het niet direct zeggen, maar het is zomer. De zomerperiode is voor velen een tijd van ontspanning, een paar weken niet werken en misschien ga je zelfs nog wel even op vakantie. Voor de meeste mensen zijn vakantieperiodes een beetje zoals verjaarden en feestjes, het wordt geassocieerd met lekker eten en drinken en met het loslaten de gezonde leefstijl. Maar zou je deze periode ook kunnen gebruiken om de touwtjes van je leefstijl juist aan te trekken?

“Na de zomer ga ik gezonder eten / meer sporten / op tijd naar bed.”

Een terugkerende gewoonte is om na de zomer de touwtjes weer aan te trekken en gezonder te gaan leven. In de zomer laten we ons vaak gaan, we sporten minder, eten meer en slapen slechter. Het gevolg, een minder fit of zelfs vermoeid lichaam met vaak een paar extra kilo’s. 

En dat geeft niks, want na de zomer begint het ‘normale’ leven weer en kunnen we het ritme weer op pakken. Althans, dat is wat we onszelf wijsmaken. Want als je eerlijk ben naar jezelf dan had je voor de zomer waarschijnlijk ook niet de controle over je gezondheid zoals je dat eigenlijk zou willen en dan zal het na de zomer lastig worden om wél de controle te krijgen.

Kijk maar eens terug naar de afgelopen periode. Er is een grote kans dat je het voor de vakantie druk hebt gehad met je werk. De meeste zaken moeten voor de zomer worden afgerond en dat brengt extra drukte met zich mee, die drukte zorgt er op zijn beurt voor dat je geen tijd en energie over hebt om bewust aan je gezondheid en leefstijl te werken.

Op het moment dat de vakantie aanbrengt ben je uitgeput en is het tijd voor ontspanning. Je kunt je werk dan (vaak) even vergeten en om dan extra aandacht te besteden aan je leefstijl vraagt ook een grote opoffering. Met als gevolg, we stellen een gezondere leefstijl uit tot na de zomer.

Ga je de cirkel doorbreken?

Als je het bovenstaande patroon herkent, dan is de kans groot dat dit zich niet alleen dit jaar voor heeft gedaan, maar dat er een vergelijkbaar patroon te zien is in de afgelopen jaren. Je hebt er dus een gewoonte van gemaakt om je gezondheid op een tweede, derde of zelfs vierde plek te zetten. In ieder geval op een plak, ná de zomer. En als je eerlijk naar jezelf bent, dan zul je een zelfde patroon terugzien rondom december en januari.

Maar wanneer je écht wilt werken aan je gezondheid, bijvoorbeeld als je wilt afvallen, je fitter wilt voelen en van je vage klachten af wilt, dan is elk moment een goed moment om de cirkel te doorbreken.

Deze zomer heb jij de kans om je patroon van de afgelopen jaren te doorbreken en gezonder uit de zomer te komen. Hoe fijn is het als je na de zomer weer vol energie aan het werk kan, je geen kilo’s bent aangekomen of zelfs een paar kilo kwijt bent als de vakantie is afgelopen en je voor het einde van de zomer al de eerste stappen hebt gezet naar een gezonder leven.

Eén stap tegelijk!

Verandering kan lastig zijn, maar als je iets écht wilt is alles mogelijk. Belangrijk is om verandering in haalbare stappen na te jagen. Als je de trap op loopt dan stap je ook niet van de eerste naar de achtste traptree. Daarom wil ik je vragen om deze zomer de eerste stap naar een gezondere leefstijl te zetten. Eén verandering in je leefstijl die je de hele zomer gaat volhouden zodat je een stap dichterbij jouw gezonde leefstijl bent.

De uitdaging is om een verandering te bedenken die je komende zomer gaat doorvoeren. Bijvoorbeeld elke dag bewegen of sporten, elke dag 6 gestructureerde maaltijden, elke dag op een vast tijdstip opstaan of misschien elke dag twee liter water drinken. 

Deze eerste stap kan je zelf zetten, maar ik wil je graag helpen. Als je mij jouw gewenste verandering stuurt, zal ik de stok achter jouw deur zijn om dit vol te houden. Wordt het tijd voor een echte verandering met een duidelijk plan en persoonlijke begeleiding naar een gezonde leefstijl waarmee je elke dag het beste uit jezelf kan halen, kijk dan eens op deze pagina voor meer informatie: Personal Training

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen