Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe sportschooljaar?
29 mei 2020 

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe sportschooljaar?

Soms heb je van die momenten die je onthoud voor de rest van je leven. Zo ook woensdagavond 27 mei, het bericht kwam naar buiten dat op 1 juli de sportscholen weer open mogen. Natuurlijk overdrijf ik een beetje, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat voor veel Nederlanders dit ontzettend goed nieuws is. Niet alleen om weer te trainen, maar ook om weer training te mogen geven.

Natuurlijk hebben we weken lang buiten kunnen trainen, gingen we massaal hardlopen en hebben de fietsenwinkels een goede tijd gehad. En toch was het anders dan in de sportschool, de motivatie is anders, het sociale aspect is er niet meer én is het toch knap lastig om een training te volgen vanaf een beeldscherm.

Op 1 juli, laten we er vanuit gaan dat het doorgaat, gaan de deuren van de sportscholen weer open en dat voelt toch een beetje als een nieuw jaar. Alsof het 1 januari is en we weer een nieuwe start kunnen maken met onze goed voornemens. En misschien is dat helemaal geen gek idee nu we er achter zijn gekomen hoe belangrijk het is om gezond te zijn en te werken aan onze weerstand.

We hebben de tijd gekregen om verbeterpunten in onze gezondheid op te zoeken en nu krijgen we de kans om er mee aan de slag te gaan. Het kan van alles zijn, misschien ben je er achter gekomen dat je toch écht een stok achter de deur nodig hebt om te sporten in de vorm van groepslessen of een personal trainer. Misschien heeft de afgelopen tijd je ogen geopend om nu wel een abonnement bij de sportschool af te sluiten en tijd vrij te maken om te werken aan je gezondheid. Wat het ook is, je hebt nog ruim een maand om je optimaal voor te bereiden op een nieuwe sportschooljaar en er voor te zorgen dat je nu wel je doelen en voornemens gaat waar maken.

Daarom 5 concrete adviezen die jou komende maand voorbereiden op het komende half jaar:

1. Het begint natuurlijk met een nieuw doel. Bepaal daarom één gezondheidsdoel voor het komende half jaar. Zes maanden om jezelf te verbeteren, om je gezondheid en je weerstand tot het optimum te brengen. Kijk daarvoor ook even terug naar de afgelopen weken. Wat kun je komende maanden wel doen om je gezondheid te verbeteren, wat je afgelopen weken niet kon?

Het doel dat ik heb gesteld: driemaal in de week om 07:00 naar de gym om 30-45 minuten een fullbody workout te doen.

2. Begin vandaag! Velen zijn er achter gekomen dat structuur ontzettend fijn is voor een productieve dag. Maar misschien ben je er ook wel achter gekomen hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen en hoe fijn het is om ergens te kunnen sporten. Sport en beweging zijn ontzettend belangrijke aspecten als het gaat om je energie en vitaliteit, voldoende beweging zorgt er voor jouw motor blijft lopen.

En juist daarom is het goed om de komende maand de structuur in je sport en beweging weer aan te brengen. We hebben het allemaal erg druk en we hebben weinig tijd. Probeer daarom eerst je beweeg of trainingsmomenten in te plannen en daar om heen je werk of sociale activiteiten. Door daar nu mee te beginnen is het vanaf 1 juli een ritme dat je gemakkelijk vol kunt houden.

Ik doe dat op dit moment door elke dag de wekker om 06:45 te zetten en vervolgens een half uur te gaan wandelen of hard te lopen. Op deze manier creëer ik ritme en regelmaat in mijn ochtend workout.

3. Maak een concreet trainingsplan of trainingsschema. Naast een doel is het ook erg handig om een stappen plan te hebben. Een trainingsschema zorgt er voor dat je niet na hoeft te denken over oefeningen en het ‘gewoon’ kunt gaan doen. Door het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken en tijdens het trainen niet na hoeven te denken over de volgende oefening in het leuker en gemakkelijker om de trainingen uit te voeren.

Ik maak voor elke maand een trainingsschema, deze zet ik mijn notities op de telefoon en zo kan ik na elke oefening kijken wat de volgende is, welke gewicht of welke tijd ik moet nemen en hoeveel herhalingen ik moet doen.

4. Zoek de juiste motivatie. Ben je iemand die graag alleen traint of sport je het liefst in groepen? Het maakt niet uit hoe jij gemotiveerd wordt, het belangrijkste is dat je de training doet. Misschien is een personal trainer iets voor jou (Subtiele zelfpromotie), train je het beste met een sparringpartner of heb je gewoon een groepsles nodig die je motiveert om naar de sportschool te komen. Je kunt ook iets of iemand zoeken die voor jou een stok achter de deur is. Misschien iemand waar je mee afspreekt dat je elke training een foto stuurt, om te laten zien dat je echt bezig bent.

Ik train het liefst alleen, maar heb wel daar wel een concreet plan voor nodig. Als ik afgeleid word of ik moet nadenken over de training, dan haak ik snel af.

5. Houd je voortgang bij. Ongeacht je trainingsdoel, er zal altijd een moment komen dat moeilijk is. Of je hebt geen zin, of de progressie staat stil. Misschien lijkt het wel alsof je alles voor niks doet, maar je doet nooit iets voor niks. Omdat goed in kaart te brengen is het goed om je trainingen en je voortgang bij te houden.

Dit kan heel simpel naast je trainingsschema. Van elke training doe je een klein verslagje. Je noteert de datum en getrainde tijd, houdt het gewicht en herhalingen (of tijd) bij van elke oefeningen én je schrijft na elke training je gevoel op. Was je tevreden na de training, had je het zwaar maar is het gelukt of ging het voor geen meter? Door deze zaken op te schreven kun je automatische je progressie bekijken, ook op moeilijke momenten kun je terug kijken op het geen dat je al gepresteerd hebt. Je mag dan trots op jezelf zijn. Daarnaast is het ‘loggen’ van je training goed om een mooie reeks aan trainingen op te bouwen, deze reeks wil je toch niet doorbreken?

Ik schrijf in mijn agenda alle trainingen op en in de notities geef ik mijn trainingen een cijfer.

Door deze stappen te zetten kan ik je garanderen dat je goed voorbereid de gym weer in kunt op 1 juni. Merk je aan jezelf dat je het moeilijk vindt om continu de motivatie te vinden, wil je een trainingsprogramma die speciaal voor jou is opgesteld en heb simpel weg een stok achter de deur nodig? Dan is Personal Training wellicht een goede optie voor jou. Bekijk op deze pagina wat ik voor jou betekenen als op zoek bent  voor personal trainer in Roden en omstreken.

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen