Ik wil 10 kilo afvallen, ik ga drie keer in de week sporten, ik ga elke dag op tijd naar bed, deze week ga ik geen alcohol meer drinken en ga zo het lijstje maar af. Op een bepaald moment hebben we allemaal wel eens een loze belofte aan onszelf gedaan, ook ik ben daar schuldig aan. Hoe ironisch het misschien ook is, met voeding heb ik de meeste moeite om mij aan mijn eigen afspraken te houden. Misschien komt het omdat ik mijzelf dan te strenge voedingsregels opleg of misschien wil ik het wel niet echt. Het zet mij regelmatig aan het denken: “hoe kan het nou dat we op een bepaald moment een belofte aan onszelf doen en zodra het een beetje moeilijker wordt, we deze beloften vaak direct weer laten varen?”
Afvallen is misschien wel gezondheidsdoel nummer 1. Bijna iedereen wil wel wat overtollige kilo’s verliezen, ook ik zou wel wat vetmassa kwijt willen. Toch zijn er maar weinig mensen die deze kilo’s daadwerkelijk kwijt raken én ook niet meer terug krijgen. Onderzoek wijst uit dat slechts 2% van de personen die een poging doen om af te vallen hierin slaagt en niet terug komt op het oude gewicht. Dit percentage geeft direct aan hoe lastig het eigenlijk is om te slagen in het afvallen, maar waarom is dat zo lastig?
Afvallen op zich is helemaal niet moeilijk, theoretisch gezien is het een kwestie van meer energie verbranden dan je binnen krijgt. Dit betekent dat je meer zult moeten sporten en bewegen om dezelfde hoeveelheid te kunnen blijven eten. Andersom kan ook, minder energie binnen krijgen dan dat je verbruikt. Oftewel je gaat minder eten bij dezelfde hoeveelheid lichaamsbeweging. Wat wel moeilijk is, is het praktische gedeelte van het afvallen. Structureel minder eten of het structureel meer bewegen. De wilskracht en motivatie die daar voor nodig is neemt zeer snel af en de afleidingen die we dagelijks tegenkomen om zijn vaak te groot.
Toch ben ik er heilig van overtuigd dat wanneer je écht iets wilt, dan lukt het je om dit te bereiken. Wil je écht afvallen, dan lukt het jou om te blijven sporten, gezond te eten en de verleidingen te weerstaan. Maar ik geloof ook dat we dit op een verkeerde manier aanpakken, we starten vaak in een moment van opwinding en geloven op dat moment 100% in onszelf. Zelfvertrouwen is overigens essentieel om te slagen. Vervolgens blijkt het toch wel een fanatieke start te zijn geweest en kost het ontzettend veel wilskracht om deze gewoontes vast te houden. Uiteindelijk is onze wilskracht uitgeput (lees de blog over egodepletie) en dan geven we het voorlopig maar weer op.
We praten het voor onszelf goed, waardoor het geen opgeven is, maar het verschuiven van prioriteiten. Veel gehoorde uitspraken zijn: ‘we moeten ook genieten van het leven’, ‘ik ben niet gemaakt om elke dag te sporten’ of ‘ik moet eerst rust vinden om het vol te houden’. Zo’n verschuiving van de prioriteit is simpelweg een manier om ons schuldgevoel goed te praten, want we weten allemaal wel dat het gewoon een beetje falen is, uitzonderingen nagelaten. Wanneer we het schuldgevoel goed hebben gepraat kunnen we weer doen wat we altijd deden, lekker eten en niet te veel inspanningen leveren. En dit dan ook zonder na te hoeven denken over of het eigenlijk wel past bij de afspraak die je jezelf hebt gesteld.
Wanneer je jezelf hierin herkent, dan is het goed om jezelf af te vragen of je het wel écht wilt. Zou je wel willen afvallen maar liever niet de moeite doen, dan wil je het gewoon niet. Dit is absoluut niet erg maar wees dan eerlijk tegen over jezelf. Wil je het wel, dan moet je er alles aan doen om dit doel te bereiken. Want nogmaals, als je het echt wilt, dan zoek je een oplossing.
Een goede oplossing is zo simpel mogelijk, om af te vallen adviseer ik:
- Stel een realistisch doel. Bijvoorbeeld, 10 kilo afvallen in 12 maanden.
- Bepaal waar je nu staat. Bijvoorbeeld, je bent 90 kilo lichaamsgewicht, je let niet op je voedingsinname en je sport slechts 1x keer in de week.
- Maak een stappenplan om je doel te behalen. Bijvoorbeeld, elke maand 1 kilo afvallen, door te starten met meer lichaamsbeweging en inzicht en controle te krijgen in en over je voedingspatroon.
Nu je weet waar je staat, waar je naar toe wilt en welke mijlpalen je daarvoor moet halen kun je je focussen op de eerste mijlpaal. In dit voorbeeld is dat 1 kilo afvallen in de eerste maand. Daarvoor hoef je niet direct 5x per week naar de sportschool of alleen maar blaadjes sla eten. De beste tactiek is om je gewoontes rustig op te bouwen naar bijvoorbeeld 3x in de week sporten. Het liefst een sport die je leuk vindt om te doen. Op deze manier kun je het volhouden op je intrinsieke motivatie, waardoor jouw wilskracht niet of niet zo snel op raakt.
Voor voeding geldt hetzelfde, je hoeft niet direct 500 kcal onder je dagelijkse energiebehoefte te eten. Je kunt er ook voor kiezen om eerst structuur aan te brengen en hier een gewenning van te maken, bijvoorbeeld door 6 kleine maaltijden op een dag te eten. Wanneer dit ‘normaal’ is geworden kost het je geen moeite meer en kun je de volgende verandering inzetten.
Door het zo simpel mogelijk te houden, behoud je wilskracht en zul je resultaat op langer termijn behalen. Af en toe aan een verleiding toegeven is dan geen probleem omdat het past in jouw plan. Maar je volgt nu stapsgewijs jouw echte verlangen om af te vallen en je houdt jezelf niet meer voor de gek.
Vind je het lastig om dit allemaal zelf te moeten doen? Dan kun je er voor kiezen om het samen te doen met een vriend of vriendin, je partner of iemand anders die jou kan motiveren. Maar wanneer je zeker wilt zijn dat je het goed doet en dat jouw stappenplan past in jouw dagelijkse leven en je een realistisch doel nastreeft, dan is iemand die jou daar persoonlijk in kan begeleiden zeker een aanrader.
Als personal trainer en coach heb ik hier mijn specialiteit van gemaakt en help ik je graag verder. Met begeleiding in zowel training als voeding, concrete doelstellingen én iemand die jouw verantwoordelijk houdt voor deze doelen weet je zeker dat je resultaat gaat behalen. Ben je geïnteresseerd om écht af te vallen of een ander gezondheidsdoel waar te maken, dan kan je vrijblijvend een intakegesprek aanvragen om te kijken wat jij nodig hebt en hoe ik jou daar in kan ondersteunen.