Zakelijk presteren begint in bed
26 november 2021 
in Rust

Zakelijk presteren begint in bed


Ben je ondernemer of heb je een baan met veel verantwoordelijkheden, dan doe je waarschijnlijk elke dag je best om je beste werk af te leveren. Je kunt jezelf wat dat betreft vergelijken met een topsporter, want waar topsporters elke training het beste uit zichzelf willen halen, wil jij elke werkdag het beste uit jezelf halen. Maar is jouw voorbereiding op een werkdag ook net zo goed als de voorbereiding van een topsporter op zijn wedstrijd? 

Als ik het heb over de voorbereiding op de dag, dan heb ik het nu niet over een stevig ontbijt en ook niet over een workout vroeg in de ochtend. Ik heb het over jouw slaap, je nachtrust. Oud-wielrenner Joop Zoetemelk zei niet voor niets: “De Tour (de Frans) win je in bed”. Want een goede nachtrust laadt het lichaam op voor een nieuwe dag. Voldoende slaap zorgt er voor dat de hormoonhuishouding blijft werken, dat nieuwe lichaamscellen gemaakt kunnen worden en dat je alle gebeurtenissen van de dag kunt verwerken. Slaap is simpelweg nodig om te blijven functioneren, maar om je beste werk af te leveren wil je niet alleen functioneren, je wilt elke dag weer het beste uit jezelf kunnen halen en daarvoor is een goede nachtrust essentieel.

Toch laten onderzoeken zien dat we in de afgelopen jaren gemiddeld minder zijn gaan slapen dan we nodig hebben. Zeker ondernemers kiezen er vaak voor om op drukke dagen of periodes met veel werk, meer uren over te houden door later op bed te gaan of vroeger op te staan, terwijl jouw hoeveelheid slaap de kwaliteit van je werk kan bepalen. En dat is niet gek, want de tijd die je slaapt, kun je ook werken. Maar daarmee is niet gezegd dat je meer kunt doen, er is namelijk een grote kans dat je minder productief bent doordat je minder slaapt. Laat staat wat het met de kwaliteit van je werk doet…


Merk je aan jezelf dat je in drukke periode sneller vermoeid bent en meer stress ervaart? Ga dan niet nog meer werken om alles af te krijgen. Kies er dan voor om je lichaam rust te geven zodat het weer op een niveau kan presteren, jij productief bent en efficiënter kan werken of juist meer rust in je hoofd hebt waardoor je betere oplossingen kunt bedenken. Je kunt je slaap verbeteren in 3 stappen:

1. Een moment rust. 

Wat je in het laatste uur voor het slapen doet bepaalt de kwaliteit van je slaap. De beste manier om je slaap te verbeteren is om fysiek en mentaal tot rust te komen. Door voor het slapengaan een moment voor jezelf te nemen, bijvoorbeeld een ademhalingsoefeningen of meditatie, kan er voor zorgen dat je hersenen makkelijker in lage hersengolven te komen die nodig zijn om tijdens je slaap alle ervaringen van de dag te verwerken (Theta-golven) en nieuwe lichaamscellen aan te maken (Delta-golven).

2. Minimaal 7,5 uur slaap.

Uit onderzoek is gebleken dat je minimaal vijf slaapcycli moet doorlopen om voldoende te herstellen en de volgende dag weer te kunnen presteren. Gemiddeld duurt een slaapcyclus 1,5 uur, vijf van deze cycli betekent 7,5 uur slaap. Ga je om 23:00 uur slapen. Zet de wekker dan op z’n vroegst om 6:30. Maar dit is het minimum, het optimum ligt tussen de acht en negen uur slaap. Daarnaast is gebleken dat 22:00 uur de beste tijd is om te gaan slapen. Zoek hierin je eigen optimum, zorg daarbij dat je minimaal 7,5 uur slaap krijgt. Het liefst meer om betere prestaties te leveren.

3. Winnen doe je in de ochtend.

Als je wakker wordt zitten je hersenen op frequentie van de Alfa-golven. Dit een fase waarin je creatief bent. Zorg er daarom voor dat je in de ochtend NIET als eerste je telefoon pakt, in plaats van je socials bekijken kun je beter de tijd nemen voor een ademhalingsoefeningen waarmee je je lichaam voorziet van zuurstof zodat je een energiek start kunt maken van de dag. Maak in deze creatieve fase bijvoorbeeld een planning voor de dag en neem een koude douche. Daarna ben je topvorm en kun je echt goed presteren!

Nachtrust is veel meer dan slapen, het is een manier waarop je de dag afsluit en begint. Wil je morgen weer het beste uit jezelf halen en presteren op het werk? Ga dan aan de slag met je slaap, het gaat jou heel veel energie geven, het geeft rust in je hoofd en uiteindelijk ga je merken dat je tijd overhoudt voor jezelf.

In 2022 een energiek lichaam, rustig in je hoofd en tijd voor leuke dingen?

Als gezondheid iets is waaraan jij écht wilt gaan werken, dan heb ik voor 2022 een programma ontwikkeld waarin je een jaar lang begeleidt wordt om een gezondheid te creëren waarmee je energiek gaat zijn, rust gaat ervaren en tijd krijgt voor jezelf. 

Benieuwd wat het jaarprogramma jou op kan leveren? Schrijf je hieronder vrijblijvend in voor meer informatie!

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Ondernemer, student en ex-topsporter. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu begeleid talentvolle wielrenners om ook een succesvolle carriere na te streven. Dat doe ik de meeste complete begeleiding die je kunt vinden, een all-in trainingsbegeleiding inclusief krachttraining, voedingsadvies en mentale coaching.
Reactie plaatsen