Waarom moet je als duursporter oefenen met sportvoeding?
24 april 2025 
in Voeding

Waarom moet je als duursporter oefenen met sportvoeding?

Deze blog is AI-vrij geschreven voor wielrenners, hardlopers en triatleten die in training zijn voor een wedstrijd of race waar ze het beste uit zichzelf willen halen.

Waarom je als duursporters (sport)voeding als oefeningen moet zien in je trainingen.

Dat de juiste voeding je sportprestaties serieus kan beïnvloeden, zowel positief als negatief, is inmiddels algemene kennis in de sportwereld. Professionele sporters hebben voedingsschema’s die nog complexer zijn dan hun eigen trainingsschema’s, en ook amateursporters begrijpen dat voeding een belangrijk onderdeel vormt van de sportprestatie. Echter, begrijpen is niet hetzelfde als doen. Er is veel kennis beschikbaar rondom sportvoeding: wat, wanneer, hoeveel, etc. Maar die kennis wordt lang niet altijd goed toegepast, en zeker niet wanneer het nodig is, bijvoorbeeld bij deelname aan een marathon, triatlon of Gran Fondo. Daarom is het ontzettend belangrijk om regelmatig te oefenen met ‘goed eten en drinken’. In deze blog lees je waarom dit het verschil kan maken en hoe jij dat zelf kunt oefenen.


Oefenen met eten en drinken tijdens een trainingsrit of trainingsloop is net zo belangrijk als het oefenen van sprintjes, cadans of intervaloefeningen. Het oefenen in een training zorgt er namelijk voor dat voeding op automatische piloot gaat wanneer jij op hoge intensiteit een inspanning levert. Stel je traint voor een triatlon en hebt niet geleerd om elk uur een bidon leeg te drinken, dan is de kans groot dat dit je tijdens het triatlonevent ook niet lukt. Je intensiteit ligt hoger en je hebt dan minder aandacht om regelmatig een slok te drinken. Ditzelfde geldt ook voor het eten, en voor je het weet ben je te laat of verlies je vermogen zonder dat je het doorhebt. Zonde, want je hebt juist hard getraind voor dit evenement.


Wil jij op de dag van je race het beste uit jezelf kunnen halen, dan moet je eraan gewend zijn om altijd voldoende te eten en te drinken tijdens de inspanning, ongeacht of de inspanning intensief of extensief is. Deze gewenning begint in je trainingen en kun je aanvliegen zoals je dat ook doet met intervaltrainingen, sprintjes of andere oefenvormen. Je kunt een aantal trainingsritten of looptrainingen uitzoeken waarin je extra aandacht gaat besteden aan je voeding. Zo kun je de ene week je langzamere, langere trainingen gebruiken om te oefenen met veel eten en drinken, bijvoorbeeld elk kwartier 2-3 grote slokken uit je bidon en elk half uur iets kleins eten. Heb je een duurtraining van 3 uur op de fiets, dan kun je van tevoren bedenken hoeveel eten en drinken je mee dient te nemen om deze rit ‘goed’ te eten. Wellicht moet je zelf nadenken over de route om een goede stop te vinden waar je je bidons kunt vullen.


Dit is wat oefenen met je voeding inhoudt op kwantitatief niveau, oftewel oefenen met voldoende eten. Je kunt daarnaast ook oefenen op kwalitatief niveau, of anders gezegd: oefenen met wat je eet en drinkt ten tijde van verschillende inspanningen. In een duurtraining kun je je voeding oefenen met veel vaste voeding zoals bananen, Snelle Jelle’s of zelfs een boterham met zoet beleg. Tijdens intensieve trainingen of intensieve momenten in een training kun je oefenen met zachte of vloeibare voeding. Denk aan suikerreepjes, gels en bidonvoeding. Het doel van deze manier van trainen met je voeding is om te leren waar jouw lichaam goed of minder goed op reageert, en tegelijkertijd leer je je lichaam (voornamelijk je maag-darmstelsel) om op hoge hartslag je voeding te verwerken zodat je er daadwerkelijke energie van krijgt.


Daarmee is het trainen van je voedingsinname net zo belangrijk als het trainen van sprints, intervals of techniek. Als je weet hoe je goed moet zwemmen, maar je oefent het niet, dan zul je nooit op automatische piloot goed gaan zwemmen. Hetzelfde geldt voor je voeding. Je weet wellicht dat je elk uur 90 gram koolhydraten moet eten om voldoende energie binnen te krijgen, maar wanneer je dit niet oefent in training, ga je dit tijdens wedstrijden of een race ook niet voor elkaar krijgen. Gebruik je trainingen dus óók om te oefenen met je voeding, want wanneer je dit goed oefent, doe je dit op automatische piloot goed wanneer het er echt om gaat!

Op zoek naar een persoonlijk sportvoedingsadvies om het beste uit jezelf te kunnen halen in je volgende wielrenwedstrijd, hardlooprace of triatlon? Kom in contact om vrijblijvend je vragen te stellen en kennis te maken.

Over de schrijver
Ik ben Patrick van der Duin. Sportdiëtist, odernemer, en ex-profwielrenner. Vanaf mijn achtste jaar heb ik 15 jaar lang mijn droom nagestreefd om profwielrenner te worden en heb van 2013 tot 2018 deze droom mogen leven. Nu help ik wedstrijdsporters om ook te winnen en amateursporters om het maximale uit zichzelf te halen voor de beste sportprestaties. Dat doe door ze te ondersteunen met persoonlijke sportvoedingsadviezen en winstgevende voedingsstrategieën
Reactie plaatsen